...ciasto to zapisałam sobie ponad rok temu. Krem serowy z tego ciasta jest genialny!!! rozpływa się w ustach. Zmieniłam w kremie i biszkopcie ilość jajek w obu przypadkach było 5, dałam 2 białe czekolady zamiast 3, i sera dałam "na oko" było na pewno więcej niż 600g. Biszkoptu nie trzeba nasączać. Za radą Dagmary zrobiłam ciasto półtora dnia wcześniej i ledwo sie powstrzymywałam żeby nie ukroić...
Składniki blatu czekoladowego:
4 jajka
200g cukru
100g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady ja dalam 70%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Składniki kremu serowo-czekoladowego:
3 jajka
2 łyżki cukru
600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
200g białej czekolady
6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
300ml śmietany kremówki
Składniki warstwy owocowej:
500g owoców; użyłam brzoskwiń z puszki
2 op. galaretki; u mnie brzoskwiniowe
Wykonanie blatu czekoladowego:Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.
Wykonanie warstwy owocowej:Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień
Źródło: "W kuchennym oknie"
Świetne jest i chyba spróbuję zrobić chociaż ciasta raczej kiepsko mi wychodzą :)
OdpowiedzUsuńsuperowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńCos wspaniałego! dzień i noc to ja mogłabym jeść takie cudo!!!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za komentarze :))))
OdpowiedzUsuńOj, podziwiam Cię, że masz taką silną wolę, tym bardziej, że ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S. przepis zapisuję do kolejki. papa
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego przekładańca. Właśnie jestem w trakcie realizacji :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo...mam nadzieję że ciasto będzie smakowalo ;)))
OdpowiedzUsuńChanya...ja zrobisz daj znać. A z ta silna wola to u mnie kiepsko, robiłam je dla kogoś wiec musiałam wytrzymac bo inaczej na pewno bym sie skusiła i prędziej ukroiła :)))
Ciasto wygląda super i myślę, że tak samo smakuje :-)
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności:) W weekend zrobiłem też taki placek
OdpowiedzUsuńPyszne...w takim razzie cieszę się że smakowało
OdpowiedzUsuńAgata...tu się z Toba zgodzę ciasto jest pyszne!!
Hej :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto, jest przepyszne. Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis. Pozwoliłam sobie opublikować na blogu. Pozdrawiam cieplutko :)
Urtica...widziałam własnie pieknie Ci wyszło i cieszę się że i Ty sie skusiłaś;)))) ojjj zjadłabym sobie kawałeczek ;))
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto. Bardzo czasochłonne. A masa mało słodka. efekt niezbyt zadawalający. A ja zmęczona :(:(
OdpowiedzUsuńOj, nie wiem czy przypadkiem w formie tortu nie upiekę.... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPatrycjo...polecam na pewno będziesz zadowolona
OdpowiedzUsuńOna21...ciasto fakt jest czasochłonne ale czy masa mało słodka?? w trakcie robienia trzeba posmakować i ew dodać cukru. Dla mnie masa była ok. Dzieki za kom. kazde czytam i każde są dla mnie ważne
ciasto, rewelacyjne, czy pracochłonne? kwestia organizacji, naprawdę polecam. PROSTE i SMACZNE
OdpowiedzUsuńJakieś 2 tygodnie temu przeglądałem cały blog w strefie ciast i akurat to mnie bardzo zaciekawiło. I nie mogłem doczekać się kiedy w końcu je zrobię. I wczoraj nadeszła ta chwila. Zrobiłem to ciasto i oczywiście nie mogłem wytrzymać (taki ze mnie łasuch) i po 3 godzinach w lodówce musiałem spróbować i ciasto jest naprawdę rewelacyjne, smaczne po prostu niebo w gębie.Naprawdę super przepis a jeszcze lepszy produkt z niego wychodzi. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiający ciasta...dziekuję za komentarz i miło że i Tobie ciasto smakowało :)))
OdpowiedzUsuńSamsonfilm...w sumie i racja:)