niedziela, 16 grudnia 2012

wigilijna kapusta z grochem

DSCF8241d2z
 ...chociaż lubię kapustę z grochem nie robię jej często, ale jest  to jedna z tradycyjnych  potraw która u nas w domu jest daniem obowiązkowym na wigilijnym stole...





1- 1,5 kg kapusty kiszonej
1/2 kg grochu łuskanego
2 cebule
ziele angielskie
liść laurowy
masło
sól, pieprz



Groch zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc. Drugiego dnia groch gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczył, około 1 godziny; powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

W dużym garnku gotujemy wcześniej posiekaną kapustę. Do kapusty dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.

Obieramy cebule, kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor.

Do garnka z kapustą dodajemy groch i cebulę; gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

20 komentarzy:

  1. Już drugi raz patrzę na ta kapustę.Zawsze robiłem na wigilię kapustę z grzybami,ale w tym roku zrobię z grochem.Trochę to dziwne,ale z grochem jeszcze nie jadłem.Kiedyś musi być ten pierwszy raz.
    Świąt białych, pachnących choinką, skrzypiących śniegiem pod butami,
    Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów.
    Świąt dających radość i odpoczynek, oraz nadzieję na Nowy Rok 2013,
    Żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie mija.
    życzy Christopher http://edicook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. O co raz bliżej święta..
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam , nie tylko od święta
    Przepiękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. A jaki gaz!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też na stole musi być taka kapusta :-) ja dodaje jeszcze suszone grzyby, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis na nadchodzącą Wigilię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię z grochem łuskanym, nie trzeba go wcześniej namaczać, wystarczy ugotować. Resztę jak w przepisie i potrawa wigilijna gotowa. Sama zaczęłam jeść kapustę z grochem jakieś 3 lata temu i od tej pory nie wyobrażam sobie Wigilii bez tej potrawy!!! Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. KKK...ja też robie zazwyczaj z łuskanym, ale teraz akurat miałam na zbyciu taki ;))

    Marcu...dzieki :)

    Agattekh...:) u mnie też musowo, czasem tez dodaję grzybki ;)

    Uhu...haha od czasu do czasu wskazany :))

    Margot...dziekuję ;))

    Agnieszka...no tuz tuż ;)

    Christopher...u nas zazwyczaj jest własnie taka bez grzybków :)) spróbuj. Dziekuję slicznie za zyczenia ;)))

    Mysiu...ja też ;))

    Judik...to tak jak i u mnie ;)))

    Jarku...no dokładnie z chlebem:) to jest to

    Asia...ja też ;))

    Renatko...polecam ;))

    Klub Ori...no racja ;) troche bedzie można sobie popuścić pasa

    Zjedz_mnie...dziękuję ;)))

    Magdzia...u mnie zawsze mama :)

    Becia...trza bedzie spróbowac ;)

    Małgosiu...dziekuję ;))

    Lutka...dzięki ;) ano widzisz to tak jak u mnie nigdy barszczu czerwonego nie ma w wigilię ;))

    Majana...u mnie tez mama ja w tym roku zrobiłam ja pierwszy raz ;)

    Lola...o widzisz i taka tez będę musiała wypróbować

    Ola Este...tak to się smaki zmieniają ;) ja ją lubie od zawsze

    Grazynko...ano widzisz a ja ostatnio sie kłociłam z pewna osobą która twierdzi że to nie jest potrawa wigilijna ;)) w razie co pokażę jej komentarze

    Karolina...szczerze polecam ;)

    Degustatorka...:))może wiec sie skusisz :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda na zdjęciu. Raz zrobiłam kapustę z grochem, ale nie przypadła nikomu do smaku, więc sobie odpuściłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też robię na wigilię kapustę z grochem, u mnie jest ze słodkiej, pozdrawiam i przesyłam buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie przepadam w tym połączeniu, ale z grzybami i śliwkami uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Potrawa, która jest raczej nieodzowna na stole wigilijnym, ja też na pewno w tym roku przyrządzę ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie mogę doczekać się Wigilii i takich pysznych potraw, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie jest kapusta z grzybkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie wygląda, u mnie daje się więcej grochu i rozgotowuje się go :) Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam się głodna:P

    OdpowiedzUsuń
  17. czarodziejkasmakow21 grudnia 2012 21:33

    Poczułam się jakby już była Wigilia :) Moja mama taką kapustkę robi.

    OdpowiedzUsuń
  18. Paszczak...ja tez czasem robie taka z bardziej rozgotowanym grochem, ta akurat taka wyszła ;)

    Przed...na drugi rok tez zrobie tak :)

    Adrianamilner...ja tez :))

    Samantha...iu mnie tez obowiązkowe danie

    Patrycja...zrobię i taką wersję ;))

    Justynko...ooo będe musiała poprosić Ciebie o przepis i chetnie wypróbuję

    Moniko...no tak to jest że każdy ma swoje smaki :))

    Natalia...dokładnie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Czarodziejkasmakow...u mnie tez to zawsze mama gotuje ;)

    Magda...:)))

    OdpowiedzUsuń