...szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne danie taki oto właśnie jest ten kurczak. Potrzebujemy na niego tyle czasu ile gotuje się ryż.
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko + szczypta soli
1 pomarańcza
mąka pszenna
ryż
sos:
100 ml soku pomarańczowego ( ja wycisnęłam z 1 pomarańczy)
100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
100 ml wody
100 ml cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pół posiekanej papryczki chili
1 pomarańcza
1 łyżki wody + 1 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Gotujemy ryż.
W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie mieszamy w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie obtaczamy w mące. Kurczaka smażymy w woku na głębokim oleju na złoto. Zdejmujemy z woka.
Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a miąższ kroimy w plastry, a następnie w trójkąty.
Mieszamy ze sobą składniki sosu.
Z oleju, na którym smażył się kurczak zostawiamy w woku ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. Na rozgrzany olej wrzucamy startą pomarańczową skórkę i chili. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie wlewamy sos. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.
Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.
Podajemy z ryżem.
źródło: "Passionfruit"
ile to jest 100ml cukru?
OdpowiedzUsuńi jak mozemy "stopniowo wlewac wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną" jesli jest jej lyzka zmieszana z lyzka maki. tego sie nie da wymieszac i pozniej wlac. poprosze o wyjasnienia.
OdpowiedzUsuńkuntakinte...po prostu od razu nie wlewasz całego, zalezy jaki gęsty sos kto lubi. Jak dodamy całość będzie dość gesty niczym kisiel.
OdpowiedzUsuńA co do cukru 100ml to około pół kubka, ale to też wiadomo w zależności jaki kto lubi smak
pyszosći lubie takie kulinarne ekperymnety
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota!
OdpowiedzUsuńO matko, ale pyszne!!! Uwielbiam pomarańczowego kurczaka! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja obiadowa :) A najbardziej podoba mi się czas przygotowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z kurczaka a to wygląda super i bardzo smacznie:-) Zjadłabym z chęcią:-)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie coś dla mnie-ostatnio na nic nie mam czasu:) piękne zdjęcie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda tak cudownie...
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMadziu...polecam, daj znac jak coś :)
OdpowiedzUsuńRenatko...to dokładnie tak jak i ja ;)
Judik...częstuj się ;))
Ojj tak Ewo masz calkowita rację czas jest genialny
Asiu...ja takiego pierwszy raz robiłam, ale z pewnością będe powtarzała
Patrycjo...dla mnie też ;)
Lutka...dziękuję ;)
Asia...dokładnie robi się raz dwa ;)
Agattekh...polecam; i ja tez lubię tak kombinować
Atinka.. i jest smaczny
Justynko...dziekuję ;)
Asik...ja tez bardzo lubię :)
Degustatorka...dziękuję, racja jest pyszny ;)
Basiu...a może by się przekonał ;) kto wie
Natalcia...jak zrobisz daj znac czy smakowało ;)
Agnieszka...dziękuję ;)
Kamciss, Asiaisk Natalia...dziekuję za nominację ;)
Maggie...polecam ;) bo na prawde jest smaczne danie
Grazynko...ja też ;)
Kasia...;) dzieki
Malwinka...dokładnie ;) ja tez takie lubię
Ogromnie się cieszę, że kurczak Ci zasmakował, pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł. Jeśli idzie o kurczaczka, polecam też przepis na NUGGETSY jak z KFC:) http://www.kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/moim-ulubionym-daniem-z-drobiu-sa.html
OdpowiedzUsuńKurczak to chyba najpopularniejsze mięso w naszej kuchni, Kurczaka można zrobić na butelce piwa, wtedy mamy chrupiącą skórka na całym kurczaku a w środku soczyste mięsko. Polecam
OdpowiedzUsuńZrobię dziś na Sylwestrową domówkę :-) Wszystkim życzę Szczęśliwej 13 w nadchodzącym roku.
OdpowiedzUsuńZa dużo tego wszystkiego, bleeeeeeeeeeeee.
OdpowiedzUsuńJakoś wolę europejską kuchnię...
OdpowiedzUsuńAdela...ja też nie przepadam za chinską ale ten kurczak akurat mi zasmakowal ;)
OdpowiedzUsuńE...każdy ma swoje smaki a skąd wiesz że nie dobre?
Ewa...polecam ;)
Janek...tez czesto robię takiego kurczaka
Ambrozija...:) dzieki a na przepis z pewnością zerknę ;)
RainDrop...:)) smakował, smakował dzieki za wynalezienie fajnego przepisu
Domi...dziekuję ;)
Adrianamilner...ja też lubie od czasu do czasu ;))
No to mam obiad na dzisiaj:)
OdpowiedzUsuń