...serniki z oreo od dłuższego czasu oglądałam i oglądałam, wreszcie zrobiłam jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam, mogę nawet napisać że połowę zjadłam sama; oczywiście nie na raz. Korzystałam z tego przepisu jednak trochę pozmieniałam min dałam mniej ciasteczek i dałam śmietanę kremówkę...
składniki na spód:
160 g ciastek Oreo bez masy
60 g masła, roztopionego
Składniki na masę:
700 g dwukrotnie zmielonego twarogu
1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki 36%
2 łyżki żelatyny
5 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru
do przybrania:
50 g ciastek Oreo bez masy pokruszonych, do posypania
pół szklanki śmietany kremówki
spód: Z ciastek usuwamy masę,kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysypujemy na spód i wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
masa serowa: Ser, śmietanę, ekstrakt i cukier zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do masy serowej, kiedy jest jeszcze ciepła i wymieszać dokładnie. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać rozkruszonymi ciasteczkami, udekorować bitą śmietaną.
Wygląda przepięknie!!! :)
OdpowiedzUsuńWow - wygląda świetnie!!! I ten kontrast pomiędzy ciastkami a masa serową kusi :)
OdpowiedzUsuńto nic innego jak wersja sernika królewskiego tyle ,że dla leniwych zamiast zagniatać ciasto czekoladowe kruszy się ciastka.
OdpowiedzUsuńsernik jest najlepszy w każdej formie i z każdym dodatkiem.. wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje..
OdpowiedzUsuńPychotka! Robisz świetne zdjęcia na bloga. Aż chce sie wykorzystac ten przepis :). A ja ostatnio robiłam ślimaczki z ciasta francuskiego. Bardzo proste, polecam :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/12/cynamonowe-slimaczki-z-ciasta.html
OdpowiedzUsuńMuffinki z oreo są przepyszne, więc wierzę, że i sernik jest doskonały :)
OdpowiedzUsuńzrobilam ciasto i
OdpowiedzUsuńjest to sernik -na zimno,,<dla tych informacja co pytaja gdzie jajka>
owszem sam sernik super,ale ciastka sa za twarde i sie krusza,jak postoi 2 -3 dni to wtedy zmieknie spod
sam wyglad jest ciekawy
bede robic na innym spodzie,musze pomyslec i pozdrawiam
Pyszny serniczek na zimno, ciasto w stylu kopca kreta, również polecam!
OdpowiedzUsuńdea, nie ma jajek bo jest żelatyna - logiczne ;)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda wspaniale to fakt :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym.
Szczegóły i zasady : http://www.ewa-wachowicz.pl/konkurs-wigilijny-id437.html
Dlaczego w tym serniku nie ma jajek????????
OdpowiedzUsuńNie sądzę, aby coś takiego mogło się udac...
zrobilam dzisiaj ten sernik czeka w lodowce ale mam pytanie jak pokruszone ciasteczka beda trzymaly sie bokow i w ogole ??? co trzeba zrobic aby trzymala sie ta "kruszonka" boki wysmarowac smietana czy co??????????????????/
OdpowiedzUsuńJa nie posypałam dużą ilością ciasteczek tylko tak aby przykryć boki (widać nawet prześwity)Brałam na dłoń i dociskalam troszkę , ale to nie jest konieczne; jest wilgotny i na pewno bedzie się trzymala posypka.
OdpowiedzUsuńDea...jak bedziesz tylko myslała to na pewno sie nie uda :P
Ciasto zrobiłam wygląda przepysznie, a jeszcze lepiej smakuje.Przepis już sprzedałam dalej.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńEwo...dziękuję za komentarz i miło mi że skorzystałaś z przepisu no i że sernik smakował ;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam go dzisiaj tylko dałam pokruszone ciasteczka czekoladowe własnej roboty a na wierchu polałam roztopioną czekoladą i odrazu przykryłam to pokruszonymi ciasteczkami i wyszedł GENIALNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMika...dziękuję za komentarz; z takimi ciasteczkami to musial byc pyszny!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, jak miło - skorzystałaś z mojego przepisu :) Ten sernik jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto
OdpowiedzUsuńhttp://ciekawi.interia.pl/konkurs-etap-3/zgloszenia-zgloszenie,aId,82380,qId,63398,aSort,1
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :-)
Jeden z najlepszych przepisów, jaki miałam okazję testować!!! Serniczek rozpływa się w ustach. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń