...irańskie klopsy, pyszne danie błyskawiczne do zrobienia. Z prostych składników a jakże smaczne polecam wszystkim. Przepis pochodzi z książki "In the Persian Kitchen" Maideh Mazdy, a ja znalazłam go na blogu "O smaku".
Kufteh sabzi podałam z chlebkiem barbari.
W oryginalnym przepisie był groch ale ja go zastąpiłam ciecierzycą; co jakiś czas gotuję hurtową ilość, wrzucam do zamrażalnika i korzystam w razie potrzeby. Ryżu nie potrzeba gotować ale jak np zostanie nam ugotowany z dnia poprzedniego to jak najbardziej możemy dodać...
3 łyżki ryżu
3 łyżki ciecierzycy (ugotowanej)
2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
1 szklanka szczypioru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 l przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty pomidorowej
sos:
1 cebula drobno pokrojona
sok z połowy małej cytryny lub do smaku
klarowane masło do podsmażenia cebuli
Mieszamy wszystkie składniki klopsików i formujemy z powstałej masy około 15 kulek. W dużym rondlu; takim, żeby pomieścił wszystkie kulki w jednej warstwie, podsmażamy na maśle cebulę, a gdy będzie złocista, dodajemy
przecier pomidorowy, pastę pomidorową i sok z cytryny. Doprowadzamy sos pomidorowy do wrzenia i wkładamy klopsiki.
Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i znowu gotujemy około 10 minut, i gotowe.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają niebiańsko! muszę taki obiadek przyrządzić mojemu mężowi - na pewno będzie zachwycony, skoro mnie urzekły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę kolejnych pysznych inspiracji :)
Olinka - Smakowy Raj
No to teraz zgłodniałam na dobre :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarze ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem co zrobię na niedzielny obiad ;))))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem więc jutro domowa premiera :)
Jarku...mam nadzieję że będą smakowały
OdpowiedzUsuńKlopsiki u mnie mogą być o każdej porze :) Pycha
OdpowiedzUsuńtrafiłaś w mój gust! lubie takie kuchnie :) dlatego zrobilismy sobie arabskę pastę paprykową, zapewne pasowałaby do twojego dania
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto spróbować czegoś innego i uważam że powinniśmy być otwarci na różne kuchnie świata.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - są przepyszne!!! Moja rodzinka zajadała az im się uszy trzęsły, a ja wreszcie byłem zadowolona ze swoich mielonych - klopsiki zrobione wg tego przepisu to po prostu miód w gębie :)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne mięsko! mniam mniam!
OdpowiedzUsuńCzy klopsiki przed wrzuceniem do rondla są obsmażane?
OdpowiedzUsuńMaki...klopsy wrzucamy surowe
OdpowiedzUsuńEmi...cieszę się że smakowały ;)
Dzisiaj miałam na obiad, świetne.
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy te 3/4 l przecieru dodajemy do klopsików czy do sosu? Chcę koniecznie zrobić te klopsiki jak najprędzej i na tym zapisie utknęłam!!!!!
OdpowiedzUsuńAlkowa...do sosu ;)
OdpowiedzUsuńZbierałem sie do zrobienia tego dania dosc długo ale dzisiaj sie odważyłem - wyszło wspaniale. Cała rodzinka spróbowała dzisiaj czegoś innego, trochę orientalnego. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńKolo...ciesze się że skorzystałeś z przepisu no i że smakowało ;) Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńMarzę o zobaczeniu Iranu, ale na razie bardziej dostępne są klopsiki ;)
OdpowiedzUsuńto tak jak i ja
Usuń