niedziela, 29 września 2013

kufteh sabzi

...irańskie klopsy, pyszne danie błyskawiczne do zrobienia. Z prostych składników a jakże smaczne polecam wszystkim. Przepis pochodzi z książki "In the Persian Kitchen" Maideh Mazdy, a ja znalazłam go na blogu "O smaku".

Kufteh sabzi podałam z chlebkiem barbari.

W oryginalnym przepisie był groch ale ja go zastąpiłam ciecierzycą; co jakiś czas gotuję hurtową ilość,  wrzucam do zamrażalnika i korzystam w razie potrzeby. Ryżu nie potrzeba gotować ale jak np zostanie nam ugotowany z dnia poprzedniego to jak najbardziej możemy dodać...





500 g mielonej wołowiny
3 łyżki ryżu
3 łyżki ciecierzycy (ugotowanej)
2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
1 szklanka szczypioru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
3/4 l przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pasty pomidorowej

 sos:
1 cebula drobno pokrojona
sok z połowy małej cytryny lub do smaku
klarowane masło do podsmażenia cebuli



Mieszamy wszystkie składniki klopsików i formujemy z powstałej masy około 15 kulek. W dużym rondlu; takim, żeby pomieścił wszystkie kulki w jednej warstwie, podsmażamy na maśle cebulę, a gdy będzie złocista, dodajemy
przecier pomidorowy, pastę pomidorową i sok z cytryny. Doprowadzamy sos pomidorowy do wrzenia  i wkładamy klopsiki.

Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i znowu gotujemy około 10 minut, i gotowe.



22 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niebiańsko! muszę taki obiadek przyrządzić mojemu mężowi - na pewno będzie zachwycony, skoro mnie urzekły :)
    Pozdrawiam i życzę kolejnych pysznych inspiracji :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. No to teraz zgłodniałam na dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za komentarze ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz już wiem co zrobię na niedzielny obiad ;))))
    Nigdy nie jadłem więc jutro domowa premiera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jarku...mam nadzieję że będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
  7. Klopsiki u mnie mogą być o każdej porze :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. trafiłaś w mój gust! lubie takie kuchnie :) dlatego zrobilismy sobie arabskę pastę paprykową, zapewne pasowałaby do twojego dania

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasem warto spróbować czegoś innego i uważam że powinniśmy być otwarci na różne kuchnie świata.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie:) muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam - są przepyszne!!! Moja rodzinka zajadała az im się uszy trzęsły, a ja wreszcie byłem zadowolona ze swoich mielonych - klopsiki zrobione wg tego przepisu to po prostu miód w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie apetyczne mięsko! mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy klopsiki przed wrzuceniem do rondla są obsmażane?

    OdpowiedzUsuń
  15. Maki...klopsy wrzucamy surowe

    Emi...cieszę się że smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj miałam na obiad, świetne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie - czy te 3/4 l przecieru dodajemy do klopsików czy do sosu? Chcę koniecznie zrobić te klopsiki jak najprędzej i na tym zapisie utknęłam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zbierałem sie do zrobienia tego dania dosc długo ale dzisiaj sie odważyłem - wyszło wspaniale. Cała rodzinka spróbowała dzisiaj czegoś innego, trochę orientalnego. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kolo...ciesze się że skorzystałeś z przepisu no i że smakowało ;) Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzę o zobaczeniu Iranu, ale na razie bardziej dostępne są klopsiki ;)

    OdpowiedzUsuń