niedziela, 22 grudnia 2013

sernik zebra....

...pierwotnie miało być brownie z serem ale przed wylaniem ciasta na blachę stwierdziłam że zrobię tak żeby była zebra, ciasto było dla domowników więc można było zaryzykować.

To ma być brownie; proszku do pieczenia nie ma, i wychodzi zakalcowate, ale takie własnie powinno być.

Miałam tylko jedną czekoladę więc dodałam 2 czubate łyżki kakao.

Sery wiaderkowe bywają rożne  jeśli jest zbyt rzadki na wszelki wypadek można wsypać mały budyń śmietankowy.

DSCF4573.JPG

 

Masa serowa:
0,5 kg sera białego( ja dałam wiaderkowy)
sok z połowy cytryny
3/4 szkl cukru
2 jajka

Ciasto:
2 gorzkie czekolady
20 dag masła
3 jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki

polewa czekoladowa:
50g ciemnej czekolady
50g masła


Zrobić masę serową ubijając mikserem wszystkie składniki razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokruszoną czekoladę i masło włożyć do rondelka i rozpuścić; cały czas mieszając. W misce ubić całe jajka z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać przestudzony sos czekoladowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i znów dokładnie wymieszać.
Tortownice (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3-4 łyżki ciasta i sera,  aż do ich wyczerpania. (ja wylewałam z garnka na oko :) )
Pieczemy 40-45 min w nagrzanym piekarniku w 180 C. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto

DSCF4553.JPG

20 komentarzy:

  1. Mi wyszło idealnie! Wprowadziłem trochę modyfikacji : zmieniłem proporcje bo na wiekszą blaszkę , do ciasta dałem łyżeczkę proszku do pieczenia a do sera rodzynki. Efekt obłędny :) Brownie delikatne ,rozpływające się w ustach a nie zakalcowate i chyba przez to bardziej zdominowało ser. Następnym razem dam mniej ciasta ... Dzięki za pomysł! Przepis dodaję do listy moich popisowych ciast ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny. Muszę go przygotować. Może na święta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis rewelacyjny mi wyszło idealne też robiłam na większą blaszkę ale dałam tylko podwójną porcję sera nic więcej nie zmieniałam,bo naprawdę nie trzeba i gęstość idealna dwóch ciast.Piekłam 45 minut i to w zupełności wystarczy ciasto jest upieczone i nie suche polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. udało sie!!!wiele przeszkod musialam pokonac,filadelfia zamiast sera białego,teściowa z proszkiem do pieczenia nad moja głową i na koniec piec sie zepsul,ale ciasto wyszło przepyszne!!!!troche za cieńkie bo tej filadelfi to chyba 1 kg musialabym dodac,ale juz sie rozgladalam za innymi serami i znalazlam produkt ktorym moge ja zastapic :)nastepnym razem wyjdzie doskonale!a tym czasem juz mi slinka cieknie na twoje babeczki z budyniem,za tydzien jade do Polski,wiec przepis wyprobuje razem z mamą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jouka...cieszę sie że wyszedł i smakował, a babeczki polecam bo są pyszne, skusiłas mnie że chyba też zrobię je znów ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak się napaliłam widokiem, że idę robić :) mam nadzieję że moje poświęcenie o tej godzinie będzie mi jutro wynagrodzone przy porannej kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, piekłam już dwa razy bo jest faktycznie pyszne i szybkie ale mam jeden problem - ciasto ciemne wychodzi mi bardzo bardzo gęste . Czy to może być spowodowane tym że zamiast kakao daję zgodnie z przepisem 2 czekolady gorzkie ?
    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  8. Agata...bo to ciasto jest takie gęste; jak wspomniałam na początku w oryginale to jest zwykłe ciasto i na to wylany ser; a zebrę to ja tak sobie wymyśliłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik wyszedł bombowo- paski jak należy, smak także. Na pewno nieraz go będę powtarzać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Iza ;-)

    Piekłam te ciasto. Zebra niestety nie wyszła, bo jednak za gęste było te ciemne, i nie dało się kłaść tak jak ser. Następnym razem, albo dam o jedno jajko więcej, albo mąki mniej, wtedy łatwiej się rozleje. W smaku pyszne, chociaż nie lubię gorzkiej czekolady, to razem z serem smakowało wyśmienicie, szczególnie na 2-3 dzień, gdy poleżało na balkonie :-)Kroiło się jak kostki czekolady. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Night :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja również robiłam go dwa razy. i ciemna masa jest bardzo gęsta. na drugi raz dodałam okrągłe biszkopty na spód. był pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelka jest pyszny polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. A w moim cieście warstwy się siebie za bardzo nie trzymają a ciasto jest dziwnie mokre czy tak powinno być?? Ale w smaku jest dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello!DO MASY SEROWEJ NALEŻY DODAĆ BUDYŃ!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. sio-smutki@wp.pl16 stycznia 2014 00:08

    Bosko wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  16. jeżeli wychodzi wam za gęsta masa czekoladowa, spróbujcie innej czekolady (innej firmy). Ja już mam swój typ :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekłam dziś ten sernik, ponad godzinę czasu w temp. 200st. i te warstwy ciemne sa takie lepkie, żywe- czy tak ma to wyglądać poprawnie w tym serniku? Że to ciemne ciasto sie jakby nie dopieka?I jest jakie musowe?

    OdpowiedzUsuń
  18. Asiex...tak to ma takie być ciemne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  19. a jak długo go nalezy piec w takim razie? czy do suchego patyka? bo ja go piekłam na 200st z godzinę i właśnie mi sie te warstwy jakby pooddzielały a przy podanym czasie pieczenia, patyk był cały z ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  20. Serniczek wyszedł pyszny :) Zjadłyśmy z siostrą jeszcze ciepły i smakował wyśmienicie :D aż się boję, bo zrobiłam specjalnie na piątkową imprezkę, ale chyba nie wytrzyma :)

    OdpowiedzUsuń