...pierwotnie miało być brownie z serem ale przed wylaniem ciasta na blachę stwierdziłam że zrobię tak żeby była zebra, ciasto było dla domowników więc można było zaryzykować.
To ma być brownie; proszku do pieczenia nie ma, i wychodzi zakalcowate, ale takie własnie powinno być.
Miałam tylko jedną czekoladę więc dodałam 2 czubate łyżki kakao.
Sery wiaderkowe bywają rożne jeśli jest zbyt rzadki na wszelki wypadek można wsypać mały budyń śmietankowy...
Masa serowa:
0,5 kg sera białego( ja dałam wiaderkowy)
sok z połowy cytryny
3/4 szkl cukru
2 jajka
Ciasto:
2 gorzkie czekolady
20 dag masła
3 jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki
polewa czekoladowa:
50g ciemnej czekolady
50g masła
Zrobić masę serową ubijając mikserem wszystkie składniki razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokruszoną czekoladę i masło włożyć do rondelka i rozpuścić; cały czas mieszając. W misce ubić całe jajka z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać przestudzony sos czekoladowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i znów dokładnie wymieszać.
Tortownice (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3-4 łyżki ciasta i sera, aż do ich wyczerpania. (ja wylewałam z garnka na oko :) )
Pieczemy 40-45 min w nagrzanym piekarniku w 180 C. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto
Mi wyszło idealnie! Wprowadziłem trochę modyfikacji : zmieniłem proporcje bo na wiekszą blaszkę , do ciasta dałem łyżeczkę proszku do pieczenia a do sera rodzynki. Efekt obłędny :) Brownie delikatne ,rozpływające się w ustach a nie zakalcowate i chyba przez to bardziej zdominowało ser. Następnym razem dam mniej ciasta ... Dzięki za pomysł! Przepis dodaję do listy moich popisowych ciast ;-)
OdpowiedzUsuńCudowny. Muszę go przygotować. Może na święta?
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny mi wyszło idealne też robiłam na większą blaszkę ale dałam tylko podwójną porcję sera nic więcej nie zmieniałam,bo naprawdę nie trzeba i gęstość idealna dwóch ciast.Piekłam 45 minut i to w zupełności wystarczy ciasto jest upieczone i nie suche polecam
OdpowiedzUsuńudało sie!!!wiele przeszkod musialam pokonac,filadelfia zamiast sera białego,teściowa z proszkiem do pieczenia nad moja głową i na koniec piec sie zepsul,ale ciasto wyszło przepyszne!!!!troche za cieńkie bo tej filadelfi to chyba 1 kg musialabym dodac,ale juz sie rozgladalam za innymi serami i znalazlam produkt ktorym moge ja zastapic :)nastepnym razem wyjdzie doskonale!a tym czasem juz mi slinka cieknie na twoje babeczki z budyniem,za tydzien jade do Polski,wiec przepis wyprobuje razem z mamą:)
OdpowiedzUsuńJouka...cieszę sie że wyszedł i smakował, a babeczki polecam bo są pyszne, skusiłas mnie że chyba też zrobię je znów ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak się napaliłam widokiem, że idę robić :) mam nadzieję że moje poświęcenie o tej godzinie będzie mi jutro wynagrodzone przy porannej kawie :)
OdpowiedzUsuńHej, piekłam już dwa razy bo jest faktycznie pyszne i szybkie ale mam jeden problem - ciasto ciemne wychodzi mi bardzo bardzo gęste . Czy to może być spowodowane tym że zamiast kakao daję zgodnie z przepisem 2 czekolady gorzkie ?
OdpowiedzUsuńPozdr.
Agata...bo to ciasto jest takie gęste; jak wspomniałam na początku w oryginale to jest zwykłe ciasto i na to wylany ser; a zebrę to ja tak sobie wymyśliłam ;)
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł bombowo- paski jak należy, smak także. Na pewno nieraz go będę powtarzać.
OdpowiedzUsuńWitaj Iza ;-)
OdpowiedzUsuńPiekłam te ciasto. Zebra niestety nie wyszła, bo jednak za gęste było te ciemne, i nie dało się kłaść tak jak ser. Następnym razem, albo dam o jedno jajko więcej, albo mąki mniej, wtedy łatwiej się rozleje. W smaku pyszne, chociaż nie lubię gorzkiej czekolady, to razem z serem smakowało wyśmienicie, szczególnie na 2-3 dzień, gdy poleżało na balkonie :-)Kroiło się jak kostki czekolady. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Night :-)
ja również robiłam go dwa razy. i ciemna masa jest bardzo gęsta. na drugi raz dodałam okrągłe biszkopty na spód. był pyszny! :)
OdpowiedzUsuńRewelka jest pyszny polecam !!!
OdpowiedzUsuńA w moim cieście warstwy się siebie za bardzo nie trzymają a ciasto jest dziwnie mokre czy tak powinno być?? Ale w smaku jest dobre :)
OdpowiedzUsuńHello!DO MASY SEROWEJ NALEŻY DODAĆ BUDYŃ!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda !
OdpowiedzUsuńjeżeli wychodzi wam za gęsta masa czekoladowa, spróbujcie innej czekolady (innej firmy). Ja już mam swój typ :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś ten sernik, ponad godzinę czasu w temp. 200st. i te warstwy ciemne sa takie lepkie, żywe- czy tak ma to wyglądać poprawnie w tym serniku? Że to ciemne ciasto sie jakby nie dopieka?I jest jakie musowe?
OdpowiedzUsuńAsiex...tak to ma takie być ciemne ciasto
OdpowiedzUsuńa jak długo go nalezy piec w takim razie? czy do suchego patyka? bo ja go piekłam na 200st z godzinę i właśnie mi sie te warstwy jakby pooddzielały a przy podanym czasie pieczenia, patyk był cały z ciasta.
OdpowiedzUsuńSerniczek wyszedł pyszny :) Zjadłyśmy z siostrą jeszcze ciepły i smakował wyśmienicie :D aż się boję, bo zrobiłam specjalnie na piątkową imprezkę, ale chyba nie wytrzyma :)
OdpowiedzUsuń