wtorek, 24 grudnia 2013

tort makowy z kremem kawowym...

....w tym roku zamiast tradycyjnego makowca upiekłam tort makowy z przepisu p. Roberta Sowy. Jak go wczoraj robiłam myślałam że będzie to totalna klapa bo blaty makowe jakieś takie rozlazłe mi wyszły, nie dały się ładnie przekroić, ani jeden nie był w całości. Już miałam nawet nie robić kremu i dać sobie spokój, ale krem zrobiłam tort po kawałku złożyłam i po nocy spędzonej w lodówce wygląda dobrze na szczęście ;)  Mnie osobiście ten tort nie smakuje, aczkolwiek rodzince smakował

Radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Wam życzę.....Iza






Ciasto:
300 g maku
8 jajek
300 g cukru pudru
łyżka miodu
85 g bułki tartej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego lub jakiego tam chcecie

Masa kawowa:
4 jajka
280 g cukru pudru
2 kostki masła
1 espresso
Kieliszek spirytusu

Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy. Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej tortownicy 26cm. Piec 40 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.

Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie puszysty krem. Masło utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zważył.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.



20 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam takiego torta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Szkoda że nie ma mi kto tego upichcić

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania...możesz zwykłą kawe rozpuszczalną dodać tylko zrób taką mocniejszą z 2-3 lyżeczek

    Lisa...ja i tak zmniejszyłam ilośc bo masła były 3 kostki ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. KuchenneCudaJoanny6 stycznia 2014 14:36

    to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle mile Pani zaskakuje ze swoimi specjałami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie - uwielbiam ciasta i torty kawowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. robilam ten tort jest przepydzny sle ja przekladalam bitą śmietaną 0,6 l + 3 szt fix smietanka.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort pierwsza klasa. Pogratulować.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda apetycznie - spróbowałabym zamienić mak na coś innego....

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny bardzo piękny jest

    OdpowiedzUsuń
  11. Połknęłam ślinę dobry znak

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten tort piekę od lat.Uwielbiam go.Żeby blaty nie były "rozlazłe" należy dokładnie odsączyć mak.Ja mak zalewam wieczorem wrzątkiem i podgotowuję ok 30 min, zostawiam do wystygnięcia, a na noc na sicie do odsączenia.Tnę blaty nitką i przekładam na tekturki lub cienkie deski do krojenia wsuwając ja delikatnie w miejsce cięcia.Nie połamią się nawet te pieczone w dużej tortownicy.Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast bułki tartej można dodać mąkę kukurydzianą?Chodzi mi o gluten..

    OdpowiedzUsuń
  14. Sonik...tak można :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Iza, ja podobny problem z blatami tortu, ale orzechowego miałam w tym roku na Święta. Wszystkie mi się rozpadły i też zastanawiałam się, czy warto robić masę :) Zrobiłam i jakoś posklejałam, smaczny był, ale wyglądu to za bardzo nie miał :) Mam taki sam talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort makowo kawowy to mój ulubiony. Faktycznie jak mak był dobrze odsączony to po upieczeniu nic mi się nie kruszyło i można było swobodnie ciąć. Ja do podanego zestawu dokładam wiśnie z nalewki bez pestek albo na wierzch do dekoracji albo jako dodatek do jednej z warstw. I tu swobodnie mogę powiedzieć że wiśnie robią jako wisienka na torcie :) Polecam z tym zestawem serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. co to znaczy utrzec jajka z cukrem NA PARZE?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewa...tzn utrzeć w misce którą kładziemy nad garnkiem z gotującą się wodą.

    OdpowiedzUsuń