....w tym roku zamiast tradycyjnego makowca upiekłam tort makowy z przepisu p. Roberta Sowy. Jak go wczoraj robiłam myślałam że będzie to totalna klapa bo blaty makowe jakieś takie rozlazłe mi wyszły, nie dały się ładnie przekroić, ani jeden nie był w całości. Już miałam nawet nie robić kremu i dać sobie spokój, ale krem zrobiłam tort po kawałku złożyłam i po nocy spędzonej w lodówce wygląda dobrze na szczęście ;) Mnie osobiście ten tort nie smakuje, aczkolwiek rodzince smakował
Radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Wam życzę.....Iza
Ciasto:
300 g maku
8 jajek
300 g cukru pudru
łyżka miodu
85 g bułki tartej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego lub jakiego tam chcecie
Masa kawowa:
4 jajka
280 g cukru pudru
2 kostki masła
1 espresso
Kieliszek spirytusu
Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy. Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej tortownicy 26cm. Piec 40 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.
Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie puszysty krem. Masło utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zważył.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.
Ja uwielbiam takiego torta.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Szkoda że nie ma mi kto tego upichcić
OdpowiedzUsuńAnia...możesz zwykłą kawe rozpuszczalną dodać tylko zrób taką mocniejszą z 2-3 lyżeczek
OdpowiedzUsuńLisa...ja i tak zmniejszyłam ilośc bo masła były 3 kostki ;))
to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle mile Pani zaskakuje ze swoimi specjałami :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - uwielbiam ciasta i torty kawowe.
OdpowiedzUsuńrobilam ten tort jest przepydzny sle ja przekladalam bitą śmietaną 0,6 l + 3 szt fix smietanka.Pycha
OdpowiedzUsuńTort pierwsza klasa. Pogratulować.
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie - spróbowałabym zamienić mak na coś innego....
OdpowiedzUsuńpiękny bardzo piękny jest
OdpowiedzUsuńPołknęłam ślinę dobry znak
OdpowiedzUsuńTen tort piekę od lat.Uwielbiam go.Żeby blaty nie były "rozlazłe" należy dokładnie odsączyć mak.Ja mak zalewam wieczorem wrzątkiem i podgotowuję ok 30 min, zostawiam do wystygnięcia, a na noc na sicie do odsączenia.Tnę blaty nitką i przekładam na tekturki lub cienkie deski do krojenia wsuwając ja delikatnie w miejsce cięcia.Nie połamią się nawet te pieczone w dużej tortownicy.Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCzy zamiast bułki tartej można dodać mąkę kukurydzianą?Chodzi mi o gluten..
OdpowiedzUsuńSonik...tak można :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort.
OdpowiedzUsuńdzieki!!
OdpowiedzUsuńIza, ja podobny problem z blatami tortu, ale orzechowego miałam w tym roku na Święta. Wszystkie mi się rozpadły i też zastanawiałam się, czy warto robić masę :) Zrobiłam i jakoś posklejałam, smaczny był, ale wyglądu to za bardzo nie miał :) Mam taki sam talerzyk :)
OdpowiedzUsuńTort makowo kawowy to mój ulubiony. Faktycznie jak mak był dobrze odsączony to po upieczeniu nic mi się nie kruszyło i można było swobodnie ciąć. Ja do podanego zestawu dokładam wiśnie z nalewki bez pestek albo na wierzch do dekoracji albo jako dodatek do jednej z warstw. I tu swobodnie mogę powiedzieć że wiśnie robią jako wisienka na torcie :) Polecam z tym zestawem serdecznie
OdpowiedzUsuńco to znaczy utrzec jajka z cukrem NA PARZE?
OdpowiedzUsuńEwa...tzn utrzeć w misce którą kładziemy nad garnkiem z gotującą się wodą.
OdpowiedzUsuńNic w składnikach nie ma o maku ile jaki?
OdpowiedzUsuńpierwsza pozycja 300g maku ;) pozdrawiam
Usuń