wtorek, 25 marca 2014

gofry kakaowe...

...nie znam chyba osoby która gofrów nie lubi. Dziś proponuję gofry kakaowe najlepsze są z bitą śmietana bądź cukrem pudrem, bo takie zwykłe mnie najbardziej smakują z dżemem.

z podanych składników wychodzi 10-12 gofrów


DSCF7086cr.jpg



1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1-2 czubate łyżki kakao,
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 cm roztopionego masła
2 jajka,
szczypta soli,



rozgrzewamy porządnie gofrownicę, najlepiej z 15 minut przed pieczeniem. Wszystkie składniki ubijamy mikserem na gładką masę. Gofrownicę lekko spryskujemy olejem , wlewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. I ważne gofry studzimy na kratce ja gdzieś wyczytałam i po 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownice żeby trochę pary uleciało ;) są rożne opinie na ten temat ale ja tak robię

20 komentarzy:

  1. Natalia - Poezja Smaku28 marca 2014 02:49

    Ale one kuszą niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie! Podoba mi się pomysł, żeby do ciasta dodać kakao :D. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna fotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Gofry kakowe" A już myślałam że to tylko ja mam zawsze taki problem i zamiast kakaowe, piszę kakowe:-) pozdrawiam serdecznie PS. gofry wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Justyna...dziekuję :) za uwagę i już poprawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Różne gofry robiłam,ale kakaowych jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gofry to moja miłość! Ja chcę takie kakaowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają ! a mnie popsuła się gofrownica...

    OdpowiedzUsuń
  10. Gofry wyglądają pysznie i wypróbuję patent z otwieraniem gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadałam nigdy za goframi, ale teraz chyba zmienię zdanie! Wygląda przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  12. wenus-lifestyle1 kwietnia 2014 19:27

    Wspaniale się prezentują :) Nigdy nie jadłam takich kakaowych, przygotuję sobie za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję Wam za miłe slowa ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślinka cieknie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam gofry, a dawno nie jadłam ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Naprawdę prze pyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne te gofry! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej. Ile gofrów wychodzi z takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ness...tak jak napisalam ok 10-12. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Sorry, jak się wzięłam do przepisywania to wtedy zauważyłam :p
    ja nie otwierałam gofrownicy a gofry z tego przepisu i tak wyszły bardzo fajne. Robiłam z bitą śmietaną i dałam olej zamiast masła :)

    OdpowiedzUsuń