niedziela, 4 maja 2014

budyniowe ciasto z rabarbarem

DSCF1111n 

...bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny jest smak budyniu ja dodałam śmietankowy, ale i waniliowy może być. Ciasto na pewno powtórzę z różnymi owocami...uprzedzając pytania nie ma znaczenia czy budynie będą małe czy duże oraz z cukrem czy bez





200 g masła o pokojowej temperaturze
150 g cukru
200 g mąki
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
6 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
4 jajka (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 długich łodyg rabarbaru
3 łyżki ekstraktu waniliowego



Przygotować okrągłą formę o średnicy 22-24 cm. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do masła dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.



źródło: "Eksplozja smaku"

19 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda. Tak słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pan Deserek :)5 maja 2014 19:15

    Jak zwykle smaku narobiłaś :) uwielbiam rabarbar ;) Wygląda fantastycznie - piękny kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę podobne ciasto do mojego na ucieraną szarlotkę, tylko na kisielu. Na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czarodziejka smaków5 maja 2014 23:16

    świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm.... ale kusisz od rana Izo...

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam chęć właśnie na budyniowe. Pysznie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia - Poezja Smaku7 maja 2014 03:04

    Uwielbiam takie ciacha, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka śm ietana? rozumiekm że kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  9. Iza cudowne. Muszę sobie robić takie w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne i widac ,że bardzo szybkie .Zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie. Będę musiała je upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam takie ciacho w niedzielę pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super połączenie, rabarbar i budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  14. upiekłam wczoraj. i jest pyyyszny..! obawiałam sie jego konsystencji przy dodawaniu jaj ale wyszło wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie. Samku mi narobiłaś więc zabieram się za jego zrobienia ;) Rabarbarem jest i to z własnego ogrodu więc do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie :-) ale mam pytanie jaką śmietanę dodać?

    OdpowiedzUsuń
  17. obojętnie jaką masz 18 lub 12%

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za odpowiedź :-) jutro zabieram się do pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za rabarbarem nie przepadam, ale myślę, że np. z jabłkami to ciasto byłoby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń