czwartek, 15 maja 2014

pulpety z cukinii...

...przepis jest bardzo prosty i smaczny. Dodatki możemy dodawać jakie nam tylko się podobają. Ja ugotowałam w bulionie ale można też obtaczać w bułce i piec w piekarniku 180- 200 C przez około 20 - 25 minut należy uważać żeby nie przypalić, bo będą niesmaczne

 DSCF8316.JPG

 

1 cukinia ok 40 dag
pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
małe jajko
pieprz, sól
łyżeczka oregano
5-6 łyżek bułki tartej
mozzarella
3 łyżki pasty pomidorowej
łyżeczka cukru

łyżeczka papryki w proszku

cukinię obieramy ze skórki. Do blendera wrzucamy natkę pietruszki, miętę, pokrojoną cukinię; całość należy zblendować (można także cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Startą cukinię posolić, wyłożyć na sitko i odstawić na około 20 minut, następnie dobrze odcisnąć nadmiar soku (to ważne ja za pierwszym razem nie odstawiłam i licho odcisnęłam i pulpety rozwaliły mi się w wodzie ) .
Do odciśniętej masy dodać jajko, pieprz, bułkę tartą, startą mozzarellę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Włożyć do bulionu i gotować ok 10-15 minut. Do rondelka odlać trochę bulionu, dodać pastę pomidorową, cukier, paprykę w proszku; doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pogotować trochę, aż sos zgęstnieje.

 

DSCF8273 (600x450).jpg

 

 źródło: "Szczecinianka gotuje"

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania, mniam i jeszcze z miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czarodziejka smaków15 maja 2014 21:24

    lekko i pożywnie, super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, mega smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie, pozdrawiam :)

    Ps. Tak śliczne zdjęcie, że poczułam się głodna ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia - Poezja Smaku16 maja 2014 02:55

    Genialne są te pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  6. KucharzyTrzech16 maja 2014 11:26

    Łałłł, ale piękne. aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  7. No ,no ,to mnie zaskoczyłaś ,że z cukini pulpety? ,apetycznie wyglądaja i nie rozwalają się nic a nic?

    OdpowiedzUsuń
  8. Laura...;) sa delikatne trza sie z nimi ostrożnie obchodzić ;))

    Kucharzy Trzech....Natalia...Justynko...Bernadeta...Czarodziejka smaków...dziękuję ;)

    Grażynko...oj tak dodatek mięty dużo dodał na plus

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę ,ze smakowały .Cudowne zdjęcia, po których znowu nabrałam na nie ochoty
    Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie się poczęstuje takim pulpecikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo interesujące pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń
  12. codojedzenia18 maja 2014 00:02

    Wspaniałe danie Iza! Lubię cukinię, ale pulpetów jeszcze nie robiłam. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe danie jak dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy pomysł, na pewno wkrótce wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis na podanie pulpetów. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał! Ale super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń