środa, 11 czerwca 2014

himbasha...

...ሕምባሻ;  ambasha, አምባሻ....lekko słodki, aromatyczny chlebek pochodzący z Etiopii. Jest trochę podobny w smaku do ciasta na pizzę, takiego ciasta z przyprawami bo zazwyczaj zawiera, czarnuszkę, kozieradkę, kardamon, ale można również zrobić bardziej na słodko np z rodzynkami i skórką pomarańczy.

Surowe ciasto nacinamy nożem  tak mniej więcej aby uzyskać kształt pajęczyny ;) Chlebek smaży się  najczęściej na dużej patelni na odrobinie oleju

 

DSCF9075.JPG

 

3/4 szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
25 g drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka kozieradki
2,5 łyżeczki kardamonu

 

mąkę wsypujemy do miski; robimy po środku dołek wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 7-10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki; wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne więc w razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy ok 40 minut aż podwoi swoją objętość.

Na stole z ciasta rękoma formujemy okrąg, o średnicy patelni na której będziemy go smażyć.  Nacinamy nożem na 8 części a następnie jeszcze dookoła coś na kształt pajęczyny

 

DSCF9067.jpg

 

Na patelni (moja miała średnicę 24cm) rozgrzewamy odrobinę oleju i ostrożnie przenosimy ciasto. Smażymy z każdej strony około 10 minut, uważając żeby nie przypalić.

 

DSCF9118.JPG

20 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę taki przepis, wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to fajne ! Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I mnie on zachwycił. I prostota, i łatwość i obiecany smak przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś oryginalnego a sam chlebek bardzo apetyczny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie Iza, często oryginalnie i międzynarodowo. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Muszę go zrobić! Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na prawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalia - Poezja Smaku13 czerwca 2014 03:36

    Nie znałam takiego chleba, bardzo oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda zjawiskowo, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. wenus-lifestyle13 czerwca 2014 23:45

    Bardzo ciekawy przepis - przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się ;) Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda trochę jak wielki racuch :) Aż muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo interesujący chlebek. Lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny chlebek!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy przepis, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A to dla mnie nowość...

    OdpowiedzUsuń
  18. nie mam bloga, ale chlebek wszystkim bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ewa...cieszę się i dziekuję za komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń