...nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto to z jajkiem np z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami jest bardziej twarde. Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi...
1,5 szklanki mąki
ok 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
truskawki
dodatkowo:
2 łyżeczki bułki tartej
łyżka masła
Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu..
robiłam co roku, ale teraz jakoś się nie udało :) za to lepiłam przedwczoraj ze szpinakiem i fetą :)
OdpowiedzUsuńFajnie podane, z bułką tartą nie jadłam pierogów na słodko...
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z truskawkami, ale jadam je albo u kogoś, albo (niestety) kupne. Mimo wielu podejść nijak nie chcą mi wyjść pierogi z owocami. Wszystkie inne tak, ale owocowe... :(
OdpowiedzUsuńAle one smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie, tylko jestem leniuchem i przeraża mnie lepienie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku ich nie jadłam. Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńMoi domownicy nie lubią pierogów na słodko, ale na takie by się na pewno skusili :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ja podaję je ze śmietaną z cukrem :)
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmm !!! i tyle - wspaniałe
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPyszności, porwałbym całą miseczkę!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ... mniam !:).
OdpowiedzUsuńPorywam całą tą miskę tych pierożków :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, w tym roku jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam truskawki!!!!
OdpowiedzUsuńahhhh mam smaka na pierożki...cudne
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam. sa pyszne :D
OdpowiedzUsuńPierożki dobra rzecz : )
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów z truskawkami. Twoje wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa sama nie jestem fanką pierogów na słodko, ale mam chętnych :)
OdpowiedzUsuńTe pierogi są genialne, przygotowałam wczoraj na obiad i dzisiaj robię kolejną porcje. Dzieciaki są zachwycone!
OdpowiedzUsuń