...jogurtowe ciasta są pyszne ale czasem kapryśne tak było i z tym za pierwszym razem nie do końca mi wyszło takie jakie chciałam, ale było smaczne więc postanowiłam spróbować zrobić je drugi raz i tym razem się udało...
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 cm pasek masła ;)
300 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
ok 25 g białej czekolady
Masło roztopić i ostudzić. Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do ubitych jajek dodawać i delikatnie mieszać naprzemiennie mąkę, jogurt i na końcu roztopione masło. Należy uważać, żeby masa z jajek jak najmniej opadła. Formę do ciasta wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Czekoladę posiekać w bardzo drobne kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Na cieście poukładać truskawki i posypać czekoladą. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się upiekło.
Ja też miałam ostatnio problem z maślankowym. Wyrosło i opadało... Druga Twoja próba wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńKokietka :D ciasto super wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, ale przeważnie wychodzi mi z nich zakalec ;))
OdpowiedzUsuńPRZY TAKIM SKŁADZIE TO NAWET ZAKALEC SMAKUJE WYBORNIE .
OdpowiedzUsuńAPETYCZNE CIACHO !
Musiało smakować cudownie z takimi dodatkami!! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,wspaniałe ciacho.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Uwielbiam jogurtowe, są mięciutkie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Lubię jogurtowe za ich wilgotność :) Z truskawkami musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszny kąsek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie ... i te truskawki, pycha, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńo tak, jogurtowe ciasta są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowce, świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńu mnie wreszcie się zaczęły truskawki na działce więc chętnie wykorzystam ten przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńładne, puszyste, trzeba uważać żeby nie siadło ale smak ma potem rewelacyjny zwłaszcza na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńOstatnia moja próba pieczenia ciasta z maślanką, skończyła się wielkim zakalcem. Tyle ile wlałam ciasta, tyle wyjęłam z piekarnika :( Twoje wygląda na bardzo puszyste :)
OdpowiedzUsuńEwa...moja pierwsza próba tego ciasta też sie okazała porażką :|
OdpowiedzUsuńZ truskawkami i czekoladą... To już nawet brzmi świetnie nie mówiąc o jedzeniu.
OdpowiedzUsuń