...ciasteczka dla fanów sezamu i pasty tahini, kruchutkie i mega sezamowe. Jakiś czas temu podawałam już przepis na pastę tahini wystarczy kilka chwil i mamy gotową.
Z podanych składników wychodzi około 25 ciasteczek...
1/2 szklanki pasty tahini
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Trochę trudno się lepi więc można dodać parę łyżek wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika, ale mnie najbardziej smakowały ciepłe ;))
źródło: "Mary cook me"
KUSICIELKA !
OdpowiedzUsuńROBIĘ PYSZNĄ KAWĘ - ZAPRASZAM .CIEBIE I CIASTECZKA
Ale fajny pomysł na ciasteczka :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)
Mam resztki pasty w lodówce, więc chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńIza masz tak pyszne przepisy, kiedy ja to wszystko zrobię ? Kolejne pyszne ciasteczka, ciekawa jestem też tej pasty, pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńBoskie, takie ciasteczka to ja zawsze i o każdej porze...
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są przepyszne.
OdpowiedzUsuńOj, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciastka, ale z tahini? Nie próbowałam. Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia, nie ziemski :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam Twój przepis na Smakerze i chętnie go wypróbuję, bo kupiłam tahini.
OdpowiedzUsuń