wtorek, 27 maja 2014

ciasteczka z pastą tahini

...ciasteczka dla fanów sezamu i pasty tahini, kruchutkie i mega sezamowe. Jakiś czas temu podawałam już przepis na pastę tahini wystarczy kilka chwil i mamy gotową.
Z podanych składników wychodzi około 25 ciasteczek...




1/2 szklanki pasty tahini
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Trochę trudno się lepi więc można dodać parę łyżek wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika, ale mnie najbardziej smakowały ciepłe ;))



źródło: "Mary cook me"

11 komentarzy:

  1. KUSICIELKA !
    ROBIĘ PYSZNĄ KAWĘ - ZAPRASZAM .CIEBIE I CIASTECZKA

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na ciasteczka :-) z chęcią wypróbuję :-)
    Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalia - Poezja Smaku28 maja 2014 03:26

    Mam resztki pasty w lodówce, więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza masz tak pyszne przepisy, kiedy ja to wszystko zrobię ? Kolejne pyszne ciasteczka, ciekawa jestem też tej pasty, pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie, takie ciasteczka to ja zawsze i o każdej porze...

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę na podwieczorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. czarodziejka smaków28 maja 2014 20:54

    wyglądają jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie ciastka, ale z tahini? Nie próbowałam. Czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam je, i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia, nie ziemski :)

    OdpowiedzUsuń