środa, 4 czerwca 2014

jogurtowe ciasto z truskawkami i białą czekoladą

 ...jogurtowe ciasta są pyszne ale czasem kapryśne tak było i z tym za pierwszym razem nie do końca mi wyszło takie jakie chciałam, ale było smaczne więc postanowiłam spróbować zrobić je drugi raz i tym razem się udało...





2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 cm pasek masła ;)
300 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
ok 25 g białej czekolady



Masło roztopić i ostudzić. Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do ubitych jajek dodawać i delikatnie mieszać naprzemiennie mąkę, jogurt i na końcu roztopione masło. Należy uważać, żeby masa z jajek jak najmniej opadła. Formę do ciasta wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Czekoladę posiekać w bardzo drobne kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Na cieście poukładać truskawki i posypać czekoladą. Piec ok. 35-45 minut w temperaturze 180 st. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się upiekło.

18 komentarzy:

  1. Ja też miałam ostatnio problem z maślankowym. Wyrosło i opadało... Druga Twoja próba wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokietka :D ciasto super wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta, ale przeważnie wychodzi mi z nich zakalec ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. PRZY TAKIM SKŁADZIE TO NAWET ZAKALEC SMAKUJE WYBORNIE .
    APETYCZNE CIACHO !

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało smakować cudownie z takimi dodatkami!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ,wspaniałe ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto. Uwielbiam jogurtowe, są mięciutkie i bardzo smaczne.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię jogurtowe za ich wilgotność :) Z truskawkami musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszny kąsek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wyśmienicie ... i te truskawki, pycha, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  12. czarodziejka smaków5 czerwca 2014 23:14

    o tak, jogurtowe ciasta są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Natalia - Poezja Smaku6 czerwca 2014 02:24

    Uwielbiam jogurtowce, świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie wreszcie się zaczęły truskawki na działce więc chętnie wykorzystam ten przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. ładne, puszyste, trzeba uważać żeby nie siadło ale smak ma potem rewelacyjny zwłaszcza na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnia moja próba pieczenia ciasta z maślanką, skończyła się wielkim zakalcem. Tyle ile wlałam ciasta, tyle wyjęłam z piekarnika :( Twoje wygląda na bardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewa...moja pierwsza próba tego ciasta też sie okazała porażką :|

    OdpowiedzUsuń
  18. Z truskawkami i czekoladą... To już nawet brzmi świetnie nie mówiąc o jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń