poniedziałek, 16 czerwca 2014

pierogi z truskawkami

...nie będę się rozpisywała bo pierogi chyba każdy lubi i zachwalać ich nie trzeba. Tym razem zrobiłam z ciasta w którym nie mam jajka, są bardziej delikatne ciasto to z jajkiem np z przepisu  na pierogi z kapustą i grzybami jest bardziej twarde.


Z podanych składników wyszły mi 32 cieniutkie pierogi.



DSCF9216 (700x525).jpg



1,5 szklanki mąki
ok 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła

truskawki

dodatkowo:
2 łyżeczki bułki tartej
łyżka masła



Mąkę przesiewamy na stół dodajemy szczyptę soli, robimy w środku dołek i wlewamy roztopione masło. Powoli wlewamy też wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Rozrabiamy aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką. W tym czasie kroimy sobie truskawki na ćwiartki.  Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy truskawki i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu..





20 komentarzy:

  1. robiłam co roku, ale teraz jakoś się nie udało :) za to lepiłam przedwczoraj ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie podane, z bułką tartą nie jadłam pierogów na słodko...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi z truskawkami, ale jadam je albo u kogoś, albo (niestety) kupne. Mimo wielu podejść nijak nie chcą mi wyjść pierogi z owocami. Wszystkie inne tak, ale owocowe... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku18 czerwca 2014 02:54

    Ale one smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takie, tylko jestem leniuchem i przeraża mnie lepienie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze w tym roku ich nie jadłam. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi domownicy nie lubią pierogów na słodko, ale na takie by się na pewno skusili :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, ja podaję je ze śmietaną z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniammmmmmmm !!! i tyle - wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  10. czarodziejka smaków21 czerwca 2014 09:10

    ślicznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, porwałbym całą miseczkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie ... mniam !:).

    OdpowiedzUsuń
  13. Porywam całą tą miskę tych pierożków :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wenus-lifestyle27 czerwca 2014 12:32

    Wyglądają świetnie, w tym roku jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwieeeelbiam truskawki!!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. ahhhh mam smaka na pierożki...cudne

    OdpowiedzUsuń
  17. własnie zrobiłam. sa pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie robiłam pierogów z truskawkami. Twoje wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja sama nie jestem fanką pierogów na słodko, ale mam chętnych :)

    OdpowiedzUsuń