wtorek, 8 lipca 2014

ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

...przepis prawie rok temu zobaczyłam na blogu u Justyny "Moje ciacho" zapisałam i czekałam specjalnie na jagody żeby upiec to ciasto. Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam

DSCF9792.JPG

 

ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany

budyń:
600 ml mleka
13 łyżek mleka w proszku
7-8 łyżek cukru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
500g jagód
cukier puder do posypania

Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

21 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto! Budyń i jagody to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie! Uwielbiam mleczne masy....

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie wygląda! Już bym zjadła, natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale! : )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, musze i ja zrobić. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie i pysznie Ci wyszedł. Znów zjadłabym taki kawałek smakowitego ciasta.
    Ps. Ja upiekłam torcik malinowy z Twojego przepisu, jest pyszny. Muszę znaleźć czas by go opublikować, pozdrawiam serdecznie, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalia - Poezja Smaku9 lipca 2014 03:45

    Także uwielbiam mleko w proszku, więc to zdecydowanie coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam akurat jagody. Tylko czy zdążę? Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rok czekania aby stworzyć takie dzieło, szacun :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentuje się wspaniale! Budyń + jagody = pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. czarodziejka smaków10 lipca 2014 23:57

    jagody i budyń - to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. aaależ ono wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm... wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczypta Słodyczy12 lipca 2014 01:29

    Z chęcią skosztowałabym kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo, to ciasto wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha to ciacho!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. BOSKO WYGLĄDA I NA 100 % SMAKUJE WYŚMIENICIE !

    OdpowiedzUsuń
  20. smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. obiłam to ciasto kiedyś jest bardzo smaczne, polecam:)

    OdpowiedzUsuń