...przepis prawie rok temu zobaczyłam na blogu u Justyny "Moje ciacho" zapisałam i czekałam specjalnie na jagody żeby upiec to ciasto. Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam...
ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
4 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
budyń:
600 ml mleka
13 łyżek mleka w proszku
7-8 łyżek cukru
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
500g jagód
cukier puder do posypania
Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić blachę (21x26 cm) Blachę wstawić do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.
Pyszne ciasto! Budyń i jagody to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Uwielbiam mleczne masy....
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda! Już bym zjadła, natychmiast!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale! : )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
Oj, musze i ja zrobić. Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie i pysznie Ci wyszedł. Znów zjadłabym taki kawałek smakowitego ciasta.
OdpowiedzUsuńPs. Ja upiekłam torcik malinowy z Twojego przepisu, jest pyszny. Muszę znaleźć czas by go opublikować, pozdrawiam serdecznie, buziaki :*
Także uwielbiam mleko w proszku, więc to zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńAle pysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńMam akurat jagody. Tylko czy zdążę? Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńRok czekania aby stworzyć takie dzieło, szacun :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale! Budyń + jagody = pycha!
OdpowiedzUsuńjagody i budyń - to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńaaależ ono wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią skosztowałabym kawałeczka :)
OdpowiedzUsuńOoo, to ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPycha to ciacho!! :-)
OdpowiedzUsuńBOSKO WYGLĄDA I NA 100 % SMAKUJE WYŚMIENICIE !
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńobiłam to ciasto kiedyś jest bardzo smaczne, polecam:)
OdpowiedzUsuń