Podaje wersję podstawową, do której to można dodać, oregano, cząber, czy tez majeranek.
3 łyżeczki sezamu
3 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki sumaku
sól
Ziarna sezamu należy uprażyć na patelni, cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i dodać pozostałe składniki. Przesypać do słoiczka. Za`atar w zamkniętym pojemniku można przechowywać ok roku
Lubię za'atar. Fajnie, że podałaś przepis.
OdpowiedzUsuńFANTASTYCZNE ZDJĘCIE !
OdpowiedzUsuńCzekam na jakiś fajny przepis z tą mieszkanką, bo mama ma sumak w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńJustynko...mała mi klikneła myszką i skasowal mi sie Twoj komentarz. Ja sumak kupowałam na allegro bo u mnie w mieścinie to takich rzeczy nie uświadczy się
OdpowiedzUsuńlutka...dziekuję ;))
Natalia ...wczoraj piekłam kurczaka natartego za`atarem ;))
Iwnoa...to tak jak i ja ;)
Sezam (który jest składnikiem za ' atar) doskonale komponuje się z rybą. Musi być dobre ;)
OdpowiedzUsuńDosyć egzotycznie brzmi, ale pewnie dodaje niesamowitego smaku potrawom...
OdpowiedzUsuńwrzuciłam w wyszukiwarkę hasło sumak i okazuje się że nie miała pojęcia, że to jest jadalne. pełno tych drzewek u mnie w okolicy. czy to trzeba jakoś wysuszyć?
OdpowiedzUsuńRenata...właśnie tez jakiś czas temu tak z nudów sobie szperałam i się zdziwiłam ze to tak popularna roślina jest. Znalazłam w internecie ze ziarna wpierw trzeba wysuszyć a następnie zmielić. Też nazbieram jak pojadę do rodziców na działkę ;)
OdpowiedzUsuńA sumak, to taki z drzewa ? U mnie tego pełno...
OdpowiedzUsuńGrażynko...tak dokładnie suszy się ziarna i mieli ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa mieszanka, muszę spróbować skomponować :)
OdpowiedzUsuń