czwartek, 21 sierpnia 2014

muffinki marchewkowe

...przeglądałam wiele przepisów na muffinki marchewkowe, ale jakoś żaden tak do końca mi nie podchodził. Wiec skleiłam sobie taki swój z rożnych. Muffinki wyszły przepyszne wilgotne, puszyste; piekłam je rano a już ich nie ma





1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
2 łyżki śmietany
ok 1 szklanki startej marchewki (miałam dwie duże)

200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii



Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej,  jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze)



Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii. Muffinki dekorujemy kremem...



25 komentarzy:

  1. czarodziejka smaków21 sierpnia 2014 22:55

    jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wenus-lifestyle22 sierpnia 2014 11:28

    Ale wspaniale wyglądają :D Cudnie po prostu! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinek w takim wydaniu (warzywnym) jeszcze nie probowalam. Musza miec ciekawy smak :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem mnie zachwycił, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kraina miodem płynąca22 sierpnia 2014 16:02

    A ja się wcalę nie dziwię, że tak szybko zniknęły :)Marchewkowe wypieki są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie, aż mi ślinka cieknie na ich widok.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe są :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domowacukierniaewy22 sierpnia 2014 23:02

    Znakomite muffinki :) I ta śmietanowa czapa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne są te muffiny. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! marchewkowe wypieki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedne z najlepszych... Jak zawsze pięknie sfotografowane...

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, pyszności :) I kolor mają piękny - taki słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. One są wręcz idealne, kocham marchewkowe ciasto i chyba je zrobię, jak najszybciej, oj kusisz wypiekami Kochana, pozdrawiam serdecznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. Natalia - Poezja Smaku25 sierpnia 2014 02:56

    Wyszły perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie boski muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych zdrowych odmian słodkości. Nie robiłam jeszcze babeczek, ale na sto procent skorzystam z Twojego przepisu:)

    Pozdrowienia

    Di

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie Ci wyszły !

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają przepięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. NIe planowałam nic piec w ten weekend, ale te babeczki wyglądaja tak apetycznie, że zaraz się za nie zabieram! Do kremu użyję serka mascarpone ;-) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    Jaką śmietanę Pani użyła tzn ile miała % ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. ja zazwyczaj daję 12% bo taką zawsze mam ale 18% też będzie dobra

    OdpowiedzUsuń
  24. Ile sztuk wychodzi ze składników ? :)

    OdpowiedzUsuń