...przeglądałam wiele przepisów na muffinki marchewkowe, ale jakoś żaden tak do końca mi nie podchodził. Wiec skleiłam sobie taki swój z rożnych. Muffinki wyszły przepyszne wilgotne, puszyste; piekłam je rano a już ich nie ma
1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
2 łyżki śmietany
ok 1 szklanki startej marchewki (miałam dwie duże)
200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii
Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej, jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze)
Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.
Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii. Muffinki dekorujemy kremem...
jak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wyglądają :D Cudnie po prostu! <3
OdpowiedzUsuńMuffinek w takim wydaniu (warzywnym) jeszcze nie probowalam. Musza miec ciekawy smak :-).
OdpowiedzUsuńTen krem mnie zachwycił, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńA ja się wcalę nie dziwię, że tak szybko zniknęły :)Marchewkowe wypieki są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, aż mi ślinka cieknie na ich widok.
OdpowiedzUsuńWspaniałe są :)
OdpowiedzUsuńZnakomite muffinki :) I ta śmietanowa czapa, mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne są te muffiny. :)
OdpowiedzUsuńmniam! marchewkowe wypieki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńJedne z najlepszych... Jak zawsze pięknie sfotografowane...
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :) I kolor mają piękny - taki słoneczny :)
OdpowiedzUsuńOne są wręcz idealne, kocham marchewkowe ciasto i chyba je zrobię, jak najszybciej, oj kusisz wypiekami Kochana, pozdrawiam serdecznie :-).
OdpowiedzUsuńWyszły perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńJakie boski muffinki :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe, to jedno z moich ulubionych zdrowych odmian słodkości. Nie robiłam jeszcze babeczek, ale na sto procent skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Di
Pięknie Ci wyszły !
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :-)
OdpowiedzUsuńNIe planowałam nic piec w ten weekend, ale te babeczki wyglądaja tak apetycznie, że zaraz się za nie zabieram! Do kremu użyję serka mascarpone ;-) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJaką śmietanę Pani użyła tzn ile miała % ?
Pozdrawiam
ja zazwyczaj daję 12% bo taką zawsze mam ale 18% też będzie dobra
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi ze składników ? :)
OdpowiedzUsuń12 sztuk
OdpowiedzUsuń