piątek, 3 października 2014

biszkopt czekoladowy

...biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów. Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.



DSCF2176 (525x700).jpg



6 jajek
150 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki
150 g ciemnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy  czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy; przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takiego biszkoptu. Mówię o maśle i sposobie wykonania. Muszę spróbować, bo ta czekolada bardzo do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolina... a spróbuj biszkopt genueński jest świetny taki lekko wilgotny

    Laura...dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały. żawsze mam obawy, że biszkopt czekoladowy wyjdzie mi trochę za suchy, ale widzę, że Tobie wyszedł idealny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt cudo, jeden z lepszych do ciemnych tortów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia - Poezja Smaku6 października 2014 03:29

    Zawsze robilam na kakao, ale wersja z czekoladą bardziej mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspanialy. Tort z kremem smietanowym z takim biszkoptem musi byc przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ot dałaś do myślenia, zawsze u mnie dodatkiem było kakao, ale ta czekolada bardziej mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja zawsze mam kłopot z krojeniem biszkoptu, dlatego piekę je osobno...

    OdpowiedzUsuń
  9. czarodziejka smaków7 października 2014 16:24

    koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis na biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, Izo, pieczesz takie cuda, uwielbiam takie wypieki. Może mieszkasz w pobliżu ? Pędziłabym zamkniętymi oczami do Ciebie ;). Tort jest cudowny, wskakuje na moją listę, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń