...przepyszne ciasto z kuchni arabskiej, jedno z moich ulubionych, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;) gdybym nie znała go na pamięć to już nie dałoby się odczytać, wiec czas wrzucić na bloga żeby był w razie co ;))
Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę...
krem:
0,5 litra mleka
0,5 szkl cukru
7 łyżek skrobi kukurydzianej
200 ml śmietany 36%
150 g serka kremowego
ciasto:
450g semoliny
200g jogurtu naturalnego
250g mleka w proszku
200g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g miękkiego masła
syrop:
3/4 szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
3/4 szkl cukru
trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))
mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.
Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.
Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką.
Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm. Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać. Nożem kroimy romby lub kwadraty. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st. Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami...
Pysznie ciasto musi wyjść. Bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Mniam!
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu
Pięknie wygląda i na pewno jest przepyszne. Przepis na gujhia jest już dawno na moim blogu, podesłac Ci link, czy sobie poradzisz z wyszukiwarką?
OdpowiedzUsuńUściski przesyłam Kochana!
Nie znałam tego ciasta, świetne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jest to ciasto!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ,muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńNo proszę, proszę jakie pyszności u Izusi na Blogu :) ! Aż się skusze i zrobię te słodkości ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, takie oryginalne i ciekawe... Chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle ciasto! A ten krem!
OdpowiedzUsuńno wygląda bosko :) swoją drogą bardzo ciekawa nazwa, podoba mi się :P
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba. Zrobię przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńoo coś nowego, wygląda super!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda i z pewnością cudownie smakuje!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu można użyć maślanki do ciasta?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź:)
tak można, tylko wtedy radzę dodawać stopniowo bo może się okazać ze 200ml będzie za dużo bo z reguły maślanka jest rzadsza od jogurtu
OdpowiedzUsuń