...pyszne ciasteczka prosto z Algierii są tak dobre, że trudno jest przestać na kilku i stale się sięga po kolejne więc znikają błyskawicznie ;)) Przepis od Sary z bloga "Algierskie klimaty"
150 g masła
1szkl cukru
4 cale jaja
2-3 łyżeczki cukru waniliowego bądź laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok. 2-2,5 szkl mąki tyle, aby zagnieść gładkie ciasto
dżem
cukier puder
Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczką.
Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Ciasteczka wykrawamy parami w której jedno ma być z dziurką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku 190st, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.
Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Składamy ciasteczka; spód plus wierzch z dziurka, smarując dżemem i delikatnie dociskając, żeby mieć pewność ze się trzymają. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
lubię bardzo takie cudeńka :) wyglądają wspaniale i w ogóle się nie dziwię, że tak szybko znikają :P
OdpowiedzUsuńAle cudowne te ciasteczka! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńSą urocze, a jak muszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńAle słodkości! Do kawki przydałoby się kilka :)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ,smaczne.
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Wow :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-)
OdpowiedzUsuńIzo wyglądają pysznie, porywam kilka, bo ja też na jednym bym nie skończyła, buziaki:*
OdpowiedzUsuńPrzy tworzeniu takich prostych w sumie ciasteczek doskonale mozna spedzic czas z rodzina :).
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńAlez ślicznie wyglądają, aż chce sie sięgnąć po takie pyszne ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, jednak nie dla mnie, bo cukru nie jem. Szukam przepisu na desery bez cukru, oczywiście poza owocami z orzechami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zapisałem i w najbliższym czasie upiekę :)
OdpowiedzUsuńWitaj Izoo
OdpowiedzUsuńNo i naprawde zrobilas! Pieknie ci wyszly I ksztalty tez ciekawe. Chcialabym tylko dodac, ze w polskich realiach uzywalam maki ziemniaczanej zamiast kukurydzianej I nie bylo roznicy w smaku. W Alg MZ nigdy nie spotkalam, do ciast uzywaja tylko MK; ot, taka ciekawostka:).
Pozdrawiam
PS. Ja dzis "polskie klimaty" odswiezam - do kawy bedzie mateowiec,lol....
Sarciu...ja już któryś raz je robię bo moja córka się w nich zakochała ;)) Ojj a metrowca tez dawno nie jadłam trza bedzie upiec
OdpowiedzUsuń