wtorek, 23 września 2014

mini tarte

...pyszne ciasteczka prosto z Algierii są tak dobre, że trudno jest przestać na kilku i stale się sięga po kolejne więc znikają błyskawicznie ;)) Przepis od Sary z bloga "Algierskie klimaty"





150 g masła
1szkl cukru
4 cale jaja
2-3 łyżeczki cukru waniliowego bądź laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok. 2-2,5 szkl mąki tyle, aby zagnieść gładkie ciasto
dżem
cukier puder



Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczką.

Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Ciasteczka wykrawamy parami w której jedno ma być z dziurką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku 190st, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.

Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Składamy ciasteczka; spód plus wierzch z dziurka, smarując dżemem i delikatnie dociskając, żeby mieć pewność ze się trzymają.  Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. czarodziejka smaków23 września 2014 18:46

    lubię bardzo takie cudeńka :) wyglądają wspaniale i w ogóle się nie dziwię, że tak szybko znikają :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne te ciasteczka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. domowacukierniaewy24 września 2014 01:36

    Są urocze, a jak muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodkości! Do kawki przydałoby się kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia - Poezja Smaku24 września 2014 03:56

    Porywam kilka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne ,smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne! Wow :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Izo wyglądają pysznie, porywam kilka, bo ja też na jednym bym nie skończyła, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Przy tworzeniu takich prostych w sumie ciasteczek doskonale mozna spedzic czas z rodzina :).

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! uwielbiam takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Alez ślicznie wyglądają, aż chce sie sięgnąć po takie pyszne ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pięknie, jednak nie dla mnie, bo cukru nie jem. Szukam przepisu na desery bez cukru, oczywiście poza owocami z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zapisałem i w najbliższym czasie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj Izoo
    No i naprawde zrobilas! Pieknie ci wyszly I ksztalty tez ciekawe. Chcialabym tylko dodac, ze w polskich realiach uzywalam maki ziemniaczanej zamiast kukurydzianej I nie bylo roznicy w smaku. W Alg MZ nigdy nie spotkalam, do ciast uzywaja tylko MK; ot, taka ciekawostka:).
    Pozdrawiam
    PS. Ja dzis "polskie klimaty" odswiezam - do kawy bedzie mateowiec,lol....

    OdpowiedzUsuń
  17. Sarciu...ja już któryś raz je robię bo moja córka się w nich zakochała ;)) Ojj a metrowca tez dawno nie jadłam trza bedzie upiec

    OdpowiedzUsuń