niedziela, 7 grudnia 2014

sernik z polewą w środku...

...dawno nie było nowego wpisu bo się zastanawiałam nad przeniesieniem bloga, i tak sobie kombinowałam. Na razie jednak zostaję tu gdzie jestem, ale wróćmy do sernika. Sernik fajnie wygląda i jest smaczny ja jednak do masy serowej dałam więcej cukru i zrobiłam z sernika wiaderkowego. Biszkopt jak to biszkopt jest delikatny i radzę upiec go wieczorem dnia poprzedniego, ja tego nie zrobiłam i bardzo ciężko było mi go ładnie przekroić.

 

DSCF2897 bial (700x525).jpg

 

biszkopt:

6 jajek,
6 łyżek cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
otarta skórka z 1 cytryny,
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
4 jajka
laska wanilii,
3/4 szklanki cukru,
200ml śmietany 30%,
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa:

150 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki kakao,
2-3 łyżki wody

 

biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy sok, skórkę z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.

polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

 źródło: "Niebieska Pistacja"

18 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na pyszny sernik :) Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa, kulinarna ciekawostka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek wygląda rewelacyjnie, z chęcią bym się poczęstowała :)
    www.ciastko-joli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super Ci wyszedł :), smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. domowacukierniaewy7 grudnia 2014 23:00

    Bardzo ciekawy sernik, po raz pierwszy z takim się spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jest pyszny robiłam kiedyś podobne ciasto, teraz przełożę jedną warstwę dżemem))

    OdpowiedzUsuń
  9. PYCHA, podwoiłam ilość budyniu i dodałam 1 płaską łyżkę. Dobrze się kroił nawet zaraz po upieczeniu polecam spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalia - Poezja Smaku10 grudnia 2014 02:09

    Serniczek jest zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  13. czarodziejka smaków11 grudnia 2014 09:57

    kusisz, oj kusisz... Ciekawy pomysł na sernik, coś innego i na pewno przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny serniczek .

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały sernik, zresztą uwielbiam je wszystkie, Twój porywam na jutro do kawy ;), pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis! Ser z czekoladą to fajne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się pięknie ,idealne na jakąś uroczystośc

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam już ten sernik jest pyszny, choć pracochłonny, ale efekt za to jaki :-)

    OdpowiedzUsuń