czwartek, 19 lutego 2015

szybkie ciasto z owocami

...powoli wykorzystuję mrożone owoce, tym razem upiekłam ciasto z truskawkami i jagodami. Owoce mi opadły na dno, chyba dlatego że nie chciało mi się czekać aż się rozmrożą i dałam takie prosto z zamrażalnika. Ale nie szkodzi ciasto i tak wyszło pyszne.

DSCF4722 (525x700)



120 g masła miękkiego
8-9 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek maki
łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców



miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku. Dodajmy szczyptę soli i mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do foremki (u mnie tortownica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy na wierzchu owoce. Pieczmy ok 40-45 min w 180st. Po upieczeniu kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, szkoda że nie mam już zapasów mrożonek

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama bym takie chętnie zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Izo podoba mi się Twoje nowe miejsce w sieci. Ciasta nawet nie muszę komentować, bo jak zawsze jest pysznie u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie tu u Ciebie :)
    Ciasto bardzo apetyczne, ja znalazłam w zamrażalniku czerwone porzeczki, może wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie piekłam takiego ucierańca!

    OdpowiedzUsuń
  8. Minimalna ilość skałdników, a wyżerka że ho ho, znaczy smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto :) Lubię takie robić w lato, kiedy jest masa świeżych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam jeszcze całe mnóstwo zamrożonych owoców. To już chyba najwyższa pora na wykorzystanie.

    OdpowiedzUsuń