środa, 22 lipca 2015

półkruche ciasto ze śliwkami

...pyszne ciasto ze śliwkami które mamy gotowe w niecałą godzinkę. Wystarczy zagnieść ciasto ułożyć owoce i do piekarnika; nie musimy czekać aż się schłodzi itp.. Ja swoje piekłam ok 30 minut bo lubię "jasne" ciasta takie ledwo upieczone...



DSCF8932 (544x725)



2 szkl maki pszennej
1 szkl krupczatki
1,5 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu

śliwki
ok 2 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania



Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25x21cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większą częścią ciasta wykładamy dno formy; posypujemy bułką tartą i układamy śliwki. Na wierzch kruszymy resztę ciasta.
Pieczemy ok 35-45 minut w 180st. Kiedy trochę przestygnie posypujemy cukrem pudrem...

23 komentarze:

  1. Takie ciasta należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ,ja też wyjmuje bladzioszki ,najlepsze!.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasto jest najlepsze latem:) u mnie tez królują śliwki w kuchni ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche to moje ulubione ciasta, a Twoje wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, szybkie ciasto! ja też wolę ciasta tylko lekko przyrumienione, złotawe

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten ocet jest potrzebny ?
    Nie cierpie octu i mam zgage po nim , moze byc odrobina soku z cytryny albo nic nie dawac

    OdpowiedzUsuń
  7. Można nic nie dawać, ja czasem zapominam

    OdpowiedzUsuń
  8. wpraszam sie na kawałek! Śliwki mnie przekonują <3

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Nareszcie przyzwoite ciasto bez oleju. Wygląda smacznie i pewnie takie jest, bo na maśle, jak nas babki uczyły:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta kruche, takie ciasta z owocami są świetne na lato

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie niestety sie nie udalo, nie uroslo i kruszonka jest twarda. Pomimo tego ciasto bardzo nam smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. To wygląda niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. ja jestem mało piekąca, więc mam 3 pytania - po co ta bułka tarta pod owocami? nie zepsuje to smaku? i czy można dać inne owoce np wiśnie? i ile ma w sumie być tych śliwek (ew. wiśni)?
    ciasto chcę upiec na ur. i wolę nie zawalić nic w związku z tym ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. bulka smaku nie zepsuje, ja czasem posypuję ciasta zanim wyłożę owoce, ale nie jest ona konieczna. Owoców miałam tyle żeby ułozyć jeden obok drugiego myślę ze ok 70dag ;) ale to pisze tak na oko

    OdpowiedzUsuń
  15. Kruche ze śliwkami, najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie ciasta. Pysznie wygląda. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam.Ciasto wygląda apetycznie ,dzisiaj je robię tylko ta podana porcja na jaką jest blaszkę,czy ktoś mi odp.:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja piekłam na blaszce 25x23cm

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie ciasto. Za śliwkami nie przepadam więc od razu pomyślałam o czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń