2 szkl maki pszennej
1 szkl krupczatki
1,5 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu
śliwki
ok 2 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25x21cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większą częścią ciasta wykładamy dno formy; posypujemy bułką tartą i układamy śliwki. Na wierzch kruszymy resztę ciasta.
Pieczemy ok 35-45 minut w 180st. Kiedy trochę przestygnie posypujemy cukrem pudrem...
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ,ja też wyjmuje bladzioszki ,najlepsze!.
OdpowiedzUsuńtakie ciasto jest najlepsze latem:) u mnie tez królują śliwki w kuchni ostatnio:)
OdpowiedzUsuńKruche to moje ulubione ciasta, a Twoje wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, szybkie ciasto! ja też wolę ciasta tylko lekko przyrumienione, złotawe
OdpowiedzUsuńCzy ten ocet jest potrzebny ?
OdpowiedzUsuńNie cierpie octu i mam zgage po nim , moze byc odrobina soku z cytryny albo nic nie dawac
Można nic nie dawać, ja czasem zapominam
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńwpraszam sie na kawałek! Śliwki mnie przekonują <3
OdpowiedzUsuńO! Nareszcie przyzwoite ciasto bez oleju. Wygląda smacznie i pewnie takie jest, bo na maśle, jak nas babki uczyły:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta kruche, takie ciasta z owocami są świetne na lato
OdpowiedzUsuńU mnie niestety sie nie udalo, nie uroslo i kruszonka jest twarda. Pomimo tego ciasto bardzo nam smakuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto ze śliwkami. To wygląda niesamowicie apetycznie.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńja jestem mało piekąca, więc mam 3 pytania - po co ta bułka tarta pod owocami? nie zepsuje to smaku? i czy można dać inne owoce np wiśnie? i ile ma w sumie być tych śliwek (ew. wiśni)?
OdpowiedzUsuńciasto chcę upiec na ur. i wolę nie zawalić nic w związku z tym ;)
bulka smaku nie zepsuje, ja czasem posypuję ciasta zanim wyłożę owoce, ale nie jest ona konieczna. Owoców miałam tyle żeby ułozyć jeden obok drugiego myślę ze ok 70dag ;) ale to pisze tak na oko
OdpowiedzUsuńKruche ze śliwkami, najlepsze <3
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta. Pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam.Ciasto wygląda apetycznie ,dzisiaj je robię tylko ta podana porcja na jaką jest blaszkę,czy ktoś mi odp.:)
OdpowiedzUsuńJa piekłam na blaszce 25x23cm
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto. Za śliwkami nie przepadam więc od razu pomyślałam o czekoladzie :)
OdpowiedzUsuń