...mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy, a przepis zanotowałam sobie z bloga Kasi "Lejdi of the house" Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji
ciasto
3 jajka
200g maki
150ml wody
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 plaska łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody
nadzienie
1 pomidor
50g zielonej cebulki
1 duży ziemniak
150g sera mozzarella
1 łyżka mielonej papryki
5 łyżek oleju
W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.
Nie jadłam, ale podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńbez cukru do ciasta!!cukier tu nie pasi,raczej zioła prowansalskie
OdpowiedzUsuńAkurat własnie zioła prowansalskie wcale tu nie pasują, ale to już jak kto woli
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo! :D
OdpowiedzUsuńRewelacja, mega fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszności : )
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńO, ja lubie takie jedzonko ! :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńrobiłam juz 3 razy i uwielbiam..!
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne jedzenie taki misz-masz, robiłam ze 3 razy, chociaż ja mam akurat problem z odwracaniem na drugą stronę, więc moja "mokra kula":) wygląda naprawdę mokro i żałosnie:D, za to smakuje cudownie...
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje a i mi tez nie zawsze idealnie wychodzi ;)
Usuń