poniedziałek, 9 listopada 2015

sernik stracciatella

 ...przepyszny sernik na zimno z bitą śmietana, białą i gorzką czekoladą; jeden z lepszych jakie robiłam. Na prawdę polecam...

DSCF0618 (525x700)



ciasteczkowy spód:
100g herbatników
60g masła

masa serowa:
1kg sera na sernik z wiaderka
200ml śmietany kremówki
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
3/4 szkl drobnego cukru
3-4 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody



Ciastka kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.  Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy (18cm ale może też być 22cm) wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Czekolady drobno siekamy; trochę możemy zostawić do dekoracji. Ser miksujemy z cukrem. Dodajemy ubitą kremówką i posiekaną czekoladę. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i gotową masę wylewamy do tortownicy. Sernik wkładamy na noc do lodówki. Rano jeśli chcemy dekorujemy bitą śmietaną i resztką posiekanej czekolady

16 komentarzy:

  1. Piękny, taki chcę na święta :) Zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. To był kiedyś mój ulubiony smak lodów,cudowne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda. Połączenie sera i czekolady to bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest fantastyczny, zapisuję przepis, pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny sernik :) Moje czekoladowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik + czekolada no lepszego połączenie chyba nie ma ! I na dodatek wygląda tak kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zeżarłabym w całości, nie zostawiając ani okruszka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik a taki wydaniu musi być mega apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam. był pyszny!! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się że smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń