...ciasto składające się z trzech placków przełożone galaretką z owocami i pianką cytrynową. Ciasto jest smaczne, fajnie wygląda choć jest czasochłonne..
Jeśli nie mamy bądź nie chcemy używać amoniaku można go pominąć, choć wydaje mi się że wtedy ciasto wychodzi mniej pulchne...
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 margaryna
6 jaj
1 łyżeczka kakao
2/3 szkl. orzechów włoskich (zmielonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa)
400 ml śmietanki 30 %
powidła
filiżanka drylowanych wiśni
Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej więcej ok 20-25 minut. w 165st
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.
Źródło: "Ps.Gotujemy"
Czym można zastąpić amoniak?
OdpowiedzUsuńAmoniak można pominąć zupełnie, ale z nim wydaje mi się że ciasto wychodzi pulchniejsze
OdpowiedzUsuńFajna ta Zośka! :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho za te owocowe warstwy i nazwa też ładna!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda ślicznie, porywam kawałek, buziaki:*
OdpowiedzUsuńAle musi wspaniale smakować, bo wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i na pewno jest smaczne :) muszę wypróbować akurat na weekendzik :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :D
OdpowiedzUsuńZapisuję:) wygląda pięknie i te smaki! Mniamm.
OdpowiedzUsuńJaka fajna nazwa :) Bardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto i z pewnością smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
ciasto jest wspaniałe, użyłam śmietanki Wypasionej jak dla mnie jest najlepsza do ubijania
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno pyszne i do tego świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń