piątek, 4 grudnia 2015

struklji - słoweńskie rolowane pierogi

...słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo.  Ja swoje zrobiłam z serem na słodko, ale można też zrobić w wersji wytrawnej.  Porcja dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób...




ciasto:
200g mąki pszennej (1 szkl i 2 płaskie łyżki)
ok 0,5 szkl ciepłej wody,
1 łyżka oleju

nadzienie:
250g twarogu
1 żółtko
2 łyżki cukru

dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej,
masło
cukier



Z mąki, wody i oleju zagniatamy miękkie ciasto pierogowe. Wodę dodajemy stopniowo w oryginale było 1/3 szklanki ale ja dodałam więcej. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godzinki, aby "odpoczęło"

Wstawiamy w dużym garnku wodę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w misce rozgniatamy twaróg widelcem, dosypujemy cukier i dodajemy żółtko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na oprószonym mąką stole rozwałkowujemy cienko ciasto coś na kształt  prostokąta; tak mniej więcej. Rozkładamy na nim farsz, zostawiając po 2cm z każdej strony. Ciasto zawijamy jak roladę, zlepiając dokładnie końce.

Czystą bawełnianą ścierkę kuchenną posypujemy bułką tartą i zawijamy struklji. Końce materiału związujemy białą nicią i tę "paczuszkę" przekładamy do garnka na gotujący się posolony wrzątek.
Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie "paczuszkę" należy wyjąć ostrożnie z garnka uważając bo jest gorąca aby się nie poparzyć. Usuwamy nitki, rozwijamy ściereczkę i gotowe struklji kroimy na kawałki. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem...



Źródło: "Skarbnica smaków"

19 komentarzy:

  1. Już mnie zachwycił ten oryginalny sposób na perogi.Czy nie dałoby się zamienić tej ściereczki na folię spożywczą...może prościej by to poszło?

    OdpowiedzUsuń
  2. też myślałam o folii ale nie miałam akurat; No i wtedy chyba lepiej zrobić dwa mniejsze bo ja swój musiałam w garnku zwinąć i nie wiem czy by wtedy folia nie pękła

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny przepis. Też pomyslalam żeby czymś zastąpić tą sciereczkę.
    Takie " pierogi" bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Bardzo mi się podoba, bo nie trzeba lepić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam takiego kształtu! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie i zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł, nie spotkałam się wcześniej z takimi pierożkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś pysznego! może w smaku i przypomina nasze pierogi, ale wygląda zdecydowanie ciekawiej. I sam sposób gotowania też zupełnie inny. Spróbuję kiedyś;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow świetny przepis! Taka wersja pierogów bardzo mi się podoba :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam takie dania - mączne :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa propozycja, muszę koniecznie wypróbować, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ~Aguś kulinarnie25 kwietnia 2016 21:05

    Jakie fajne,coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Izuniu, jaki miły zbieg okoliczności! Otwieram pocztę, tam widzę, że byłaś u mnie, zamykam pocztę, włącza mi się automatycznie Interia, patrzę: top10 pierogów, zaglądam, widzę nietypowe rolowane pierożki, A TO TY!! Gratuluję, przepis wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń