wtorek, 12 stycznia 2016

jabłecznik kruchy siostry Leonilli

...na prawdę polecam ten jabłecznik bo tak jak napisała Justyna jest przepyszny! Delikatne, miękkie maślane ciasto i jabłka  Znika w mgnieniu oka. Przepis na blachę 22x27cm



DSCF1426 (540x720)



3 szkl. mąki
200 g masła (kostka)
2 całe jajka
1 żółtko
3/4 szkl cukru
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

1 łyżka tartej bułki
1,5 kg  jabłek



Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części; jedną rozwałkowujemy, przenosimy na blaszkę posypujemy bułką tartą. Nakładamy starte jabłka na tarce o dużych oczkach. Przykrywamy drugą połową ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180st przez około 35-40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

19 komentarzy:

  1. Jak ja lubię jabłeczniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułką posypujemy ciasto czy blachę? jakich wymiarów blaszka powinna być i czy blachę czymś smarujemy czy wykładamy papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. bułką posypujemy ciasto na które bedziemy wykładać jabłka. Moja blacha ma wymiar 22x27cm. Jesli weźmiesz większą to bedzie ciasto ciut niższe

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) po powrocie z pracy zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a blaszkę smarować czymś czy wyłożyć papierem do pieczenia ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja wykładam papierem, ale to już jak wygodniej mozna tez posmarować margaryna i posypać bułką tartą. Prosze dać znać czy smakowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam szarlotki :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Izo, Twoje wszystkie ciasta wyglądają tak bajecznie....

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak Ci ślicznie wyszedł, ale mam smaka na jabłecznik, porywam dwa kawałki ze sobą. Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Twoje wypieki ,a ten jabłecznik prezentuje się obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na prawdę pysznie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Izo
    Jabłecznik pycha :) dzieciakom bardzo smakował :) dzięki za twoje przepisy ;) często z nich korzystam i będę korzystać nadal :
    P.S. w weekend wypróbuję jabłecznik z budyniem :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. miło mi że korzystasz z przepisów i cieszę się że jabłecznik smakował. Pozdrawiam Iza ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nabrałam wielkiej ochoty na ten jabłecznik. Na pewno taki zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wygląda .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  16. Musiał być pyszny :), wygląda megasmakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie piekę. Pięknie pachnie. Dodałam trochę cynamonu do jabłek

    OdpowiedzUsuń
  18. cieszę się że smakował. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń