...na prawdę polecam ten jabłecznik bo tak jak napisała Justyna jest przepyszny! Delikatne, miękkie maślane ciasto i jabłka Znika w mgnieniu oka. Przepis na blachę 22x27cm
3 szkl. mąki
200 g masła (kostka)
2 całe jajka
1 żółtko
3/4 szkl cukru
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
1,5 kg jabłek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części; jedną rozwałkowujemy, przenosimy na blaszkę posypujemy bułką tartą. Nakładamy starte jabłka na tarce o dużych oczkach. Przykrywamy drugą połową ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180st przez około 35-40 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Jak ja lubię jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńBajeczny jabłecznik <3
OdpowiedzUsuńbułką posypujemy ciasto czy blachę? jakich wymiarów blaszka powinna być i czy blachę czymś smarujemy czy wykładamy papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńbułką posypujemy ciasto na które bedziemy wykładać jabłka. Moja blacha ma wymiar 22x27cm. Jesli weźmiesz większą to bedzie ciasto ciut niższe
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) po powrocie z pracy zabieram się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńa blaszkę smarować czymś czy wyłożyć papierem do pieczenia ? :)
OdpowiedzUsuńja wykładam papierem, ale to już jak wygodniej mozna tez posmarować margaryna i posypać bułką tartą. Prosze dać znać czy smakowała
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Izo, Twoje wszystkie ciasta wyglądają tak bajecznie....
OdpowiedzUsuńJak Ci ślicznie wyszedł, ale mam smaka na jabłecznik, porywam dwa kawałki ze sobą. Pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje wypieki ,a ten jabłecznik prezentuje się obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda na prawdę pysznie!! :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Izo
OdpowiedzUsuńJabłecznik pycha :) dzieciakom bardzo smakował :) dzięki za twoje przepisy ;) często z nich korzystam i będę korzystać nadal :
P.S. w weekend wypróbuję jabłecznik z budyniem :)
Pozdrawiam
Monika
miło mi że korzystasz z przepisów i cieszę się że jabłecznik smakował. Pozdrawiam Iza ;)
OdpowiedzUsuńNabrałam wielkiej ochoty na ten jabłecznik. Na pewno taki zrobię.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :), wygląda megasmakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę. Pięknie pachnie. Dodałam trochę cynamonu do jabłek
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń