niedziela, 6 marca 2016

jogurtowe ciasto kubeczkowe...


...polecam bo ciasto jest łatwe, szybkie i smaczne. Do odmierzania składników używamy kubeczka po jogurcie który jest jednym ze składników ciasta. Jogurt, jaja i olej należny wyjąć wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową. Piekłam w keksówce 12x36cm...




Jogurt naturalny 180g ; jogurt wyjąc do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć i następnie odmierzyć:

1,5 kubeczka cukru
3 kubeczki mąki
1 kubeczek oleju

Dodatkowo potrzebne są :
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Następnie dodać jogurt, przesiana mąkę i na koniec proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze utrzeć, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec ok 45 min na 170°C. Po upieczeniu polukrować lukrem bądź posypać cukrem pudrem

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i delikatnie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciacho, idealna porcja na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przymierzam się do mazurka jogurtowego, a u Ciebie też ciasto jogurtowe : )

    OdpowiedzUsuń
  5. proszę napisać jakiego jogurtu Pani używa?

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat miałam jogurt naturalny 180g Zott

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda baardzo lekko! zdecydowanie to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciacho, wygląda na lekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do kawy idealne ,takie jak lubię

    OdpowiedzUsuń