niedziela, 17 kwietnia 2016

młoda kapusta ze skwarkami

...młodą kapustę robię co roku na różne sposoby Na samym maśle z pomidorami, ale taka smakuje mi chyba najbardziej. Jeśli chcemy możemy też zagęścić odrobiną mąki 




1 główka kapusty
pęczek koperku
boczek lub słonina
sól
cebula
pieprz
ocet



Kapustę myjemy; przekrawamy na pół i szatkujemy grubiej, cieniej tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem.

Boczek tudzież słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć do zezłocenia. całość przelać do kapusty. Na koniec dodać koperek.

8 komentarzy:

  1. Młoda kapusta jest świetna i niewiele jej potrzeba, nawet sam kawałeczek masła. A u Ciebie na bogato na pewno przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Właśnie takiej bym chętnie teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to już kapusta się nadaje na bigosik? opóźniona jakaś jestem:) zjadłabym miseczkę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Młodą kapustę lubię w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozazdrościłam Ci tej kapustki, na pewno też zrobię zaraz po dłuuuugim weekendzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Regularnie czytam twoją stronę. Spodobał mi się powyższy post.

    OdpowiedzUsuń