niedziela, 17 kwietnia 2016

młoda kapusta ze skwarkami

...młodą kapustę robię co roku na różne sposoby Na samym maśle z pomidorami, ale taka smakuje mi chyba najbardziej. Jeśli chcemy możemy też zagęścić odrobiną mąki 




1 główka kapusty
pęczek koperku
boczek lub słonina
sól
cebula
pieprz
ocet



Kapustę myjemy; przekrawamy na pół i szatkujemy grubiej, cieniej tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem.

Boczek tudzież słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć do zezłocenia. całość przelać do kapusty. Na koniec dodać koperek.

9 komentarzy:

  1. Młoda kapusta jest świetna i niewiele jej potrzeba, nawet sam kawałeczek masła. A u Ciebie na bogato na pewno przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Właśnie takiej bym chętnie teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to już kapusta się nadaje na bigosik? opóźniona jakaś jestem:) zjadłabym miseczkę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Młodą kapustę lubię w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozazdrościłam Ci tej kapustki, na pewno też zrobię zaraz po dłuuuugim weekendzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Regularnie czytam twoją stronę. Spodobał mi się powyższy post.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taką kapustkę! Idealna do obiadu, jak i solo!

    OdpowiedzUsuń