...młodą kapustę robię co roku na różne sposoby Na samym maśle z pomidorami, ale taka smakuje mi chyba najbardziej. Jeśli chcemy możemy też zagęścić odrobiną mąki
1 główka kapusty
pęczek koperku
boczek lub słonina
sól
cebula
pieprz
ocet
Kapustę myjemy; przekrawamy na pół i szatkujemy grubiej, cieniej tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem.
Boczek tudzież słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć do zezłocenia. całość przelać do kapusty. Na koniec dodać koperek.
Zjadłabym...
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta jest świetna i niewiele jej potrzeba, nawet sam kawałeczek masła. A u Ciebie na bogato na pewno przepysznie : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Właśnie takiej bym chętnie teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńa to już kapusta się nadaje na bigosik? opóźniona jakaś jestem:) zjadłabym miseczkę !
OdpowiedzUsuńMłodą kapustę lubię w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPyyyyychaaaa!!!!
OdpowiedzUsuńPozazdrościłam Ci tej kapustki, na pewno też zrobię zaraz po dłuuuugim weekendzie.
OdpowiedzUsuńRegularnie czytam twoją stronę. Spodobał mi się powyższy post.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustkę! Idealna do obiadu, jak i solo!
OdpowiedzUsuń