...chyba większość z Was zna ten sernik. Ja całe wieki nie jadłam tego ciasta. Podczas pieczenia przemieszałam sobie trochę łyżką wszystko w piekarniku, żeby powstały esy floresy. Serniczek bardzo smaczny. Polecam wszystkim. Przepis na dużą blachę 25x36cm
ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Masa serowa
1kg sera białego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka + 2 łyżki cukru
pół kostki masła
budyń śmietankowy
2 łyżki cukru waniliowego
Ciasto: do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, kakao dodajemy 5-6 łyżek wody i gotujemy wszystko ok 5 minut. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka; mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na koniec dodając pianę z białek. Wylewamy ciasto na blachę.
Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo masło
miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy budyń i partiami ser. Na końcu stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z serem.
Do formy z ciastem wykładamy masę serową. Pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.
Źródło: "Wielkie żarcie"
Uwielbiam serniki i wariacje różne z nim związane :) łączenie różnych ciast z sernikiem również,
OdpowiedzUsuńsuper pomysł
pozdrawiam serdecznie,
Kaśka
------------
zapraszam do siebie :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Niezawodny przepis i najlepszy sernik od lat.
OdpowiedzUsuńtakiego sernika szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam , dlatego zapisuję przepis :) przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki apetyczny! Od razu bym zjadła obydwa kawałki : )
OdpowiedzUsuńTo chyba mój ulubiony sernik!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, zwłaszcza bardziej "na mokro", a w dodatku z polewą....musi być pyszny i tak też wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go! Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sernika:)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię ten sernik :)
OdpowiedzUsuńWspaniały . Skradnę przepis!
OdpowiedzUsuńWyśmienity :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda. aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńWygląda booosko;)
OdpowiedzUsuńSernik pycha, jadłam tak u koleżanki:)
OdpowiedzUsuńPiękny !
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie go piekę 😋 dziekuje za przepis😊
OdpowiedzUsuńBudyń gotujemy czy dodajemy proszek z torebki ?
OdpowiedzUsuńproszek
UsuńA jakie wymiary blachy
OdpowiedzUsuńmoja ma 33x23
UsuńPół kostki masła do sera to czyli 125g czy 100g ?
OdpowiedzUsuń100 ale jak będzie więcej trochę to nie szkodzi
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie za tak szybką odpowiedź.
UsuńPozdrawiam.
Dzień dobry, czy masło do masy serowej powinno być roztopione czy tylko rozdrobnione?
OdpowiedzUsuńPo prostu miękkie. Pozdrawiam
UsuńCzy można użyć margaryny zamiast masła do ciasta i masy serowej ? Jeżeli tak to czy takie same proporcje ?
OdpowiedzUsuńtak można, w takich samych proporcjach
UsuńDziękuję !
UsuńDziękuję !
UsuńCzy można użyć sera zwykłego i go tylko zmielic ? Czy musi być tutaj koniecznie wiaderko ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dać zmielony ser
UsuńDziękuje slicznie
UsuńMam pytanie czy spód piecze się najpierw a potem masa serowa?
UsuńNie nie pieczemy osobno spodu
UsuńWłaśnie się piecze.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze.
OdpowiedzUsuńWitam. Jak przepysznie wygląda,tak zapewne smakuję, sądząc również po komentarzach,dlatego postanowiłam sernik upiec dla mojej ośmiolatki na imprezkę urodzinową 😉 Już zabieram się do pieczenia 🙂 Ania
OdpowiedzUsuńWitam. Jak przepysznie wygląda,tak zapewne smakuję, sądząc również po komentarzach,dlatego postanowiłam sernik upiec dla mojej ośmiolatki na imprezkę urodzinową 😉 Już zabieram się do pieczenia 🙂 Ania
OdpowiedzUsuńCzy 170 stopni to z termoobiegiem , czy grzałka góra dół
OdpowiedzUsuńJa piekę termoobiegiem
UsuńPychota 😍 Uwielbiam serniki w każdej postaci ❤️
OdpowiedzUsuńSkusiłam sie i upiekłam wyszedł całkiem inaczej niż tu na zdjęciu i musiałam dłużej przetrzymac w piekarniku bo sie nie upiekł 🙈 ale ogólnie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto .Zrobiłam dwie porcje ciasta i zamiast sera dodałam jabłuszka również pychota :)))
OdpowiedzUsuńA tego spodu nie piec wcześniej? 😳
OdpowiedzUsuńNie
Usuń