poniedziałek, 25 kwietnia 2016

sernik Izaura...


...chyba większość z Was zna ten sernik. Ja całe wieki nie jadłam tego ciasta. Podczas pieczenia przemieszałam sobie trochę łyżką wszystko w piekarniku, żeby powstały esy floresy. Serniczek bardzo smaczny. Polecam wszystkim. Przepis na dużą blachę 25x36cm





ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Masa serowa
1kg sera białego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka + 2 łyżki cukru
pół kostki masła
budyń śmietankowy
2 łyżki cukru waniliowego



Ciasto: do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, kakao dodajemy 5-6 łyżek wody i gotujemy wszystko ok 5 minut. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka; mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na koniec dodając pianę z białek. Wylewamy ciasto na blachę.

Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo masło
miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy budyń i partiami ser. Na końcu stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z serem.

Do formy z ciastem wykładamy masę serową. Pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.



Źródło: "Wielkie żarcie"

32 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki i wariacje różne z nim związane :) łączenie różnych ciast z sernikiem również,
    super pomysł

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ------------

    zapraszam do siebie :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezawodny przepis i najlepszy sernik od lat.

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego sernika szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam , dlatego zapisuję przepis :) przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jaki apetyczny! Od razu bym zjadła obydwa kawałki : )

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba mój ulubiony sernik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, zwłaszcza bardziej "na mokro", a w dodatku z polewą....musi być pyszny i tak też wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam go! Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajecznie wygląda. aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik pycha, jadłam tak u koleżanki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie go piekę 😋 dziekuje za przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyń gotujemy czy dodajemy proszek z torebki ?

    OdpowiedzUsuń
  13. A jakie wymiary blachy

    OdpowiedzUsuń
  14. Pół kostki masła do sera to czyli 125g czy 100g ?

    OdpowiedzUsuń
  15. 100 ale jak będzie więcej trochę to nie szkodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie za tak szybką odpowiedź.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  16. Dzień dobry, czy masło do masy serowej powinno być roztopione czy tylko rozdrobnione?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można użyć margaryny zamiast masła do ciasta i masy serowej ? Jeżeli tak to czy takie same proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można użyć sera zwykłego i go tylko zmielic ? Czy musi być tutaj koniecznie wiaderko ?

    OdpowiedzUsuń