...rabarbar trzeba wykorzystać więc po "odwróconym cieście" upiekłam pleśniaka trochę w innej wersji bo z kakaowym ciastem na wierzchu. Przepis na blaszkę 23x25cm...
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 kostki masła
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g rabarbaru
Z mąki, masła, żółtek, 5 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.
W tym czasie umyty i osuszony rabarbar pokroić na kawałki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą jasną część ciasta.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią kakaową część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.
Świetne ,kwaskowate ,super.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek do porannej kawy
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńkwaskowaty rabarbar na pewno świetnie smakuje w takim połączeniu:) pycha:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jadłam ten typowy pleśniak z czarną porzeczką
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na pleśniaka w nowej wersji :).
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńPleśniaczek! Kocham to ciasto, kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńNabrałam od razu ochoty na to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńLubię to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniammmmmm.....
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciasto, smaki z dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńNo i mamy kolejną fantastyczną odsłonę klasycznego pleśniaka!
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno ten przepis! Po Twoim pleśniaku z truskawkami, którą na stałe wpisałam w repertuar swoich wypieków , wiem, że wersja z rabarbarem będzie równie pyszna.
Zakochałam się już w tym zdjęciu!!
OdpowiedzUsuńpiękny blog, wspaniałe przepisy.
Na pewno wykorzystam ten przepis, tym bardziej że mam rabarbar :)
Buziaki
zuzia