...bardzo lubię takie ciasta, bita śmietana, jeżyny, truskawki i galaretka. Zazwyczaj piekę biszkoptowy spód, tym razem było pyszne ciasto z białą czekoladą. Moje jest dość wysokie takie chciałam więc zrobiłam je w tortownicy o średnicy 18cm ale z powodzeniem można użyć większej.
1/4 szkl mleka
3 rządki białej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka
0,5 szkl cukru
1/4 szkl oleju
4 łyżki śmietany 12 bądź 18%
galaretka
owoce
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody (nie jest konieczne)
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do roztopienia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i czekoladę z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wykładamy na posmarowaną i posypaną np kaszą manną tortownice. Pieczemy ok 35-40 minut w 170st. Ciasto studzimy. Mi urosła "górka" obcięłam nożem i zjadłam ; )
Zimną śmietanę 30% ubijamy dodając cukier puder do smaku, i na koniec żelatynę. Całość wykładamy na ciasto; wstawiamy do lodówki.
Na bitej śmietanie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, ponownie wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc.
Moja córka kocha galaretki i wszelkie ciasta z nią .Wspaniałe ciacho.
OdpowiedzUsuńJaki piękny torcik! Z białą czekoladą biorę w ciemno i nie oddaję ani kawałka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, mokre i winne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjecie. Porywam kawałek ;-)
OdpowiedzUsuńPociekła mi ślinka od samego patrzenie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho :D
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki tort i taki wiosenny z tą kwitnącą gałązką : )
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz na wiosnę :). Jak w składzie jest biała czekolada, to już kocham to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA ile żelatyny do kremówki?
OdpowiedzUsuń1,5 łyżeczki, ale żelatyna nie jest konieczna ja dodawałam bo ciasto przewoziłam
Usuń