poniedziałek, 11 kwietnia 2016

ciasto z białą czekoladą, bitą śmietaną i galaretką


 
  ...bardzo lubię takie ciasta, bita śmietana, jeżyny, truskawki i galaretka. Zazwyczaj piekę biszkoptowy spód, tym razem było pyszne ciasto z białą czekoladą. Moje jest dość wysokie takie chciałam więc zrobiłam je w tortownicy o średnicy 18cm ale z powodzeniem można użyć większej.





1/4 szkl mleka
3 rządki białej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka
0,5 szkl cukru
1/4 szkl oleju
4 łyżki śmietany 12 bądź 18%

galaretka
owoce
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody (nie jest konieczne)



Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do roztopienia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i czekoladę z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wykładamy na posmarowaną i posypaną np kaszą manną tortownice. Pieczemy ok 35-40 minut w 170st. Ciasto studzimy. Mi urosła "górka" obcięłam nożem i zjadłam ; )

Zimną śmietanę 30%  ubijamy dodając cukier puder do smaku, i na koniec żelatynę. Całość wykładamy na ciasto; wstawiamy do lodówki.

Na bitej śmietanie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką, ponownie wstawiając do lodówki najlepiej na całą noc.

11 komentarzy:

  1. Moja córka kocha galaretki i wszelkie ciasta z nią .Wspaniałe ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny torcik! Z białą czekoladą biorę w ciemno i nie oddaję ani kawałka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta, mokre i winne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne zdjecie. Porywam kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pociekła mi ślinka od samego patrzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ~z majeczką w kuchni14 kwietnia 2016 16:14

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo elegancki tort i taki wiosenny z tą kwitnącą gałązką : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto w sam raz na wiosnę :). Jak w składzie jest biała czekolada, to już kocham to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ile żelatyny do kremówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1,5 łyżeczki, ale żelatyna nie jest konieczna ja dodawałam bo ciasto przewoziłam

      Usuń