poniedziałek, 2 maja 2016

pleśniak z rabarbarem

DSCF4388nn 

...rabarbar trzeba wykorzystać więc po "odwróconym cieście" upiekłam pleśniaka trochę w innej wersji bo z kakaowym ciastem na wierzchu. Przepis na blaszkę 23x25cm...



2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 kostki masła
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g rabarbaru



Z mąki, masła, żółtek, 5 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.

W tym czasie umyty i osuszony rabarbar pokroić na kawałki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą jasną część ciasta.

Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią kakaową część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.



Instasize(12) (395x400)

15 komentarzy:

  1. Świetne ,kwaskowate ,super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam kawałek do porannej kawy

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kwaskowaty rabarbar na pewno świetnie smakuje w takim połączeniu:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio jadłam ten typowy pleśniak z czarną porzeczką

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na pleśniaka w nowej wersji :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pleśniaczek! Kocham to ciasto, kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nabrałam od razu ochoty na to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ukochane ciasto, smaki z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i mamy kolejną fantastyczną odsłonę klasycznego pleśniaka!
    Biorę w ciemno ten przepis! Po Twoim pleśniaku z truskawkami, którą na stałe wpisałam w repertuar swoich wypieków , wiem, że wersja z rabarbarem będzie równie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zakochałam się już w tym zdjęciu!!
    piękny blog, wspaniałe przepisy.
    Na pewno wykorzystam ten przepis, tym bardziej że mam rabarbar :)
    Buziaki
    zuzia

    OdpowiedzUsuń