niedziela, 19 czerwca 2016

zapiekane roladki z bakłażana...


...roladki z bakłażana,  faszerowanego mięsem mielonym z mozzarellą, przyprawione miętą i cynamonem, zapiekane w sosie pomidorowym. podane z sosem pomidorowym. Smaczne na ciepło jak i na zimno...





1 bakłażan
oliwa
1 mozzarella
250 g mięsa mielonego
papryka w proszku
passata pomidorowa
ząbek czosnku
mała cebula
2 łyżeczki suszonej mięty bądź pęczek świeżej
pół łyżeczki cynamonu
sól, pieprz



Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry; solimy i odstawiamy na 10-15 minut aż puszczą sok. Po tym czasie zbieramy z wierzchu ręcznikiem papierowym wodę. Układamy na blaszce do pieczenia, lekko posypujemy papryką, i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 15-20 minut w 170st.

W tym czasie przygotowujemy mięso. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, przyprawy posiekany czosnek i pokrojoną w drobna kostkę cebulę.

Mięso zawijamy w plastry bakłażana i układamy w naczyniu żaroodpornym, Zalewamy passatą pomidorową i zapiekamy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st...

11 komentarzy:

  1. Oj, to jest na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten przepis, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne roladki w stylu śródziemnomorskim, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe roladki, smacznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, wyglądają bardzo apetycznie Iza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają jak gołąbki, bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ~Obiad gotowy!24 czerwca 2016 15:22

    Apetyczne te roladki, na letni obiad w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń