...roladki z bakłażana, faszerowanego mięsem mielonym z mozzarellą, przyprawione miętą i cynamonem, zapiekane w sosie pomidorowym. podane z sosem pomidorowym. Smaczne na ciepło jak i na zimno...
1 bakłażan
oliwa
1 mozzarella
250 g mięsa mielonego
papryka w proszku
passata pomidorowa
ząbek czosnku
mała cebula
2 łyżeczki suszonej mięty bądź pęczek świeżej
pół łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry; solimy i odstawiamy na 10-15 minut aż puszczą sok. Po tym czasie zbieramy z wierzchu ręcznikiem papierowym wodę. Układamy na blaszce do pieczenia, lekko posypujemy papryką, i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 15-20 minut w 170st.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, przyprawy posiekany czosnek i pokrojoną w drobna kostkę cebulę.
Mięso zawijamy w plastry bakłażana i układamy w naczyniu żaroodpornym, Zalewamy passatą pomidorową i zapiekamy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st...
Oj, to jest na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne roladki w stylu śródziemnomorskim, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe roladki, smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńmniam, wyglądają bardzo apetycznie Iza :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak gołąbki, bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na letni obiad :)
OdpowiedzUsuńApetyczne te roladki, na letni obiad w sam raz:)
OdpowiedzUsuńAle rewelacja :D
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń