niedziela, 19 marca 2017

sernik rosyjski

1037693_580

...jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam; zwarty a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis z książki "Najlepsze ciasta świata"...



spód:
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zwykłego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 miękkiego masła
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg twarogu na sernik
250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
6-7 dużych jaj
sok i skórka z cytryny
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml tłustej śmietany 36%
rodzynki
cukier puder do posypania



spód: Piekarnik nagrzewamy do 200st. Składniki ciasta zagniatamy. Blachę (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno formy ciastem. Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

masa serowa: ser dwukrotnie mielimy. Następnie W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka; dokładnie ucierając; sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubijamy w osobnym naczyniu. Powoli wlewamy białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.

Masę serową przelewamy na ostudzony spód. Posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, by część nam się zatopiła.

Sernik pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150st. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem

23 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie, musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, z dodatkiem mascarpone do twarogu, na pewno jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. juz po zdjęciu widać, że jest pyszny! trzeba będzie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Opis ciasta brzmi interesująco, a to jak wygląda to w pełni do mnie przemawia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje :). Mój mąż uwielbia serniki z rodzynkami :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszący, aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze uwielbiałam seriki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, a ja tak dawno nie jadłam sernika, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam jakiego sera użyła pani do sernika - pytam ponieważ jest ogrom na półkach sklepowych a ja chciałabym taki sprawdzony (nazwa, firma)

    OdpowiedzUsuń
  10. kupowałam biały ser w zaprzyjaźnionym sklepiku i tam jest biały ser tylko i wyłącznie z Czarnkowa.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie nr 1 to ostatnio sernik nowojorski, ale muszę spróbować Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaaaaaaaaaaaa... Ale super zestawienie !! Gałka do ciasta! Nie potrafię piec nic poza chlebami- ale takie zestawienie smaków jest intrygujące.........

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię serniki a ten wygląda smacznie i pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniki uwielbiam, a ten wygląda rewelacyjnie i ciężko będzie mi przestać na niego patrzeć i się oblizywać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. dostałam ślinotoku, zapisuję do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś dla mnie uwielbiam kuchnię rosyjską! :)

    OdpowiedzUsuń