sobota, 15 kwietnia 2017

galaretki z kurczaka z kształcie jajek

1046951_580

od kilku lat zabierałam się za zrobienie takich drobiowych jajeczek, w tym roku wreszcie zrobiłam.
trochę zrobienie ich zabiera, ale efekt jet bardzo fajny. Litr w zupełności wystarczy, 1/3 nawet wylałam ale lepiej mieć więcej..

Radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych....

.

10 wydmuszek z jajek
2 udka z kurczaka
włoszczyzna
8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
warzywa do dekoracji u mnie : groszek, marchewka
2 jajka ugotowane na twardo
1,5-2 l wody
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie

.
Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy
i zostawiamy do wysuszenia.

Mięso wkładamy do garnka,zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny
i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.

Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku


10 komentarzy:

  1. Wesołych, zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne Izo! Dużo słońca i cudownych chwil z okazji Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie tak przygotowane jajka z galarety :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku nie zrobiłam galarety, ale taka to prawdziwa, smaczna dekoracja stołu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczne uroczo wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mnie zatkało, gdy zobaczyłam zdjęcie. Wyglądają fantastycznie!!! Czapki z głów za cierpliwość przy przyrządzaniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne galaretki i wspaniale ozdobią każdy stół :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie mozna kupic take foremki Na galaretki

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam w wydmuszkach jajek

    OdpowiedzUsuń