...tort wydaje się pracochłonny, ale pracę spokojnie możemy rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopty upiec dzień wcześniej; ja tak zawsze robię, a drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubicie takie torty jakie dawniej robiono...
biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao
4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao
krem jasny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki wódki
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki wódki
krem ciemny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3 łyżki wódki
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3 łyżki wódki
dodatkowo:
dowolny dżem
dowolny dżem
nasączenie:
do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach
do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach
biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
kremy: żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Oddzielnie ubijamy miękkie masło, aż będzie białe i puszyste. Do ubitego masła dodajemy partiami ubite żółtka z cukrem pudrem i całość miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wódkę i mieszamy.
krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu
krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu
Biszkopty przekrawamy na pół. Blaty ciasta nasączamy, przekładamy dżemem i kremami. Tort odstawiamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej żeby "przeszedł" smakami
Wspaniały, pamietam takie torty, zawsze je lubiłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam torty, a ten prezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi :-)
OdpowiedzUsuńOj tylko to dla mnie za trudne ...
Nie przepadam za kremem maślanym, ale muszę przyznać, że ten tort wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńKlasyka wypieków.
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno pyszny :) lubię takie maślane masy ;)
OdpowiedzUsuńSuper.Robię.
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie... Mam tylko pytanie czy można go zrobić bez alkoholu?
OdpowiedzUsuńoczywiście, nasączamy tym czym lubimy...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały tort oj jadło by się jadło
OdpowiedzUsuńTort wygląda świetnie i już widzę, że go lubię :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda - i w całości i w przekroju. Musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo dostojny tort :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort! Choć w mojej rodzinie krem maślany by nie przeszedł;)
OdpowiedzUsuńWeszłam na Twojego bloga i nie mogę z niego wyjść, same pyszności i piękności. Super!!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńRaz przekładamy dżemem?
OdpowiedzUsuńja przekładałam raz ale można więcej
Usuń