piątek, 21 kwietnia 2017

tort polski z kremem jajeczno-maślanym

DSCF9984zbaaa

...tort wydaje się pracochłonny, ale pracę spokojnie możemy rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopty upiec dzień wcześniej; ja tak zawsze robię, a drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubicie takie torty jakie dawniej robiono...

.

biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

krem jasny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki wódki

krem ciemny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3 łyżki wódki

dodatkowo:
dowolny dżem

nasączenie:
do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach

biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

kremy: żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Oddzielnie ubijamy miękkie masło, aż będzie białe i puszyste. Do ubitego masła dodajemy partiami ubite żółtka z cukrem pudrem i całość miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wódkę i mieszamy.
krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu

Biszkopty przekrawamy na pół. Blaty ciasta nasączamy, przekładamy dżemem i kremami. Tort odstawiamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej żeby "przeszedł" smakami 

DSCF0155z (450x600)

17 komentarzy:

  1. Wspaniały, pamietam takie torty, zawsze je lubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam torty, a ten prezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie brzmi :-)
    Oj tylko to dla mnie za trudne ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za kremem maślanym, ale muszę przyznać, że ten tort wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i na pewno pyszny :) lubię takie maślane masy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie... Mam tylko pytanie czy można go zrobić bez alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
  7. oczywiście, nasączamy tym czym lubimy...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały tort oj jadło by się jadło

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wygląda świetnie i już widzę, że go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda - i w całości i w przekroju. Musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny i bardzo dostojny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny tort! Choć w mojej rodzinie krem maślany by nie przeszedł;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Weszłam na Twojego bloga i nie mogę z niego wyjść, same pyszności i piękności. Super!!!!

    OdpowiedzUsuń